„Днес е празничен ден, защото демокрацията е празник. И когато демокрацията побеждава страха и изнузването това е и изкупление“, заяви Ципрас след обявяваването на първите прогнозни резултати, изразявайки увереност, че гръцкият народ ще изпрати едно „силно послание за достойнство и решителност“.

„Мнозина могат да пренебрегнат волята на едно правителство. Никой не може да пренебрегне волята на един народ да живее, да живее с решителност да вземе живота в ръцете си“, каза той, цитиран на уебсайта на финансовия всекидневник „Нафтемборики“.

Говорителят на парламентарната група на управляващата СИРИЗА Никос Филис каза, че вотът дава мандат на правителството да се придвижи към бързо споразумение с кредиторите. 

А правителственият говорител Гавриил Сакеларидис обяви, че правителството е готово на бързо споразумение с кредиторите. Преговорите, които ще започнат, трябва да завършат много бързо, дори за 48 часа“, уточни той. Според гръцкия държавен министър Никос Папас каза, че до 20 юли ще има споразумение с кредиторите на страната. Това той обяви в „Туитър“. 

Същевременно от коалиционния партньор, партия „Каменнос“ обявиха, че „гръцкият народ доказа, че не може да бъде изнудван, тероризиран и заплашван. Демокрацията победи“. 

Европейските партньори бяха предупредили Гърция, че победа на „не“-вота ще означава вот за излизане от Еврозоната, пълен финансов колапс и икономическа катастрофа.

Тази вечер финансовият министър Варуфакис ще се съвещава с шефове на централната и на четири системни банки.

Знае се, че на Ципрас сега му трябват 9 милиарда евро за вътрешни и външни плащания до края на август. Следващото е към ЕЦБ на 20 юли и е над 3 милиарда евро.

В същото време страната няма програма за финансова помощ срещу реформи. Кредиторите предупредиха, че при отговор "не" условията за договарянето ѝ "драматично се влошават".

Гърция може да получи нова програма за финансова помощ срещу реформи от постоянния спасителен фонд на Еврозоната - Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). Това е тежка процедура, която може да отнеме повече от времето до следващото плащане по дълга ѝ. Страната вече е в дефолт към МВФ и кредиторите си от еврото.

Това и обстоятелството, че вече няма програма за подпомагане, са достатъчни правни основания за Европейската централна банка да спре спешната ликвидна  подкрепа за гръцките банки, от което може да последва срив във финансовия сектор на страната.

Утре финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) ще имат телеконферентно заседание, съобщи източник в Брюксел. Те са първите, които трябва да започнат евентуалната процедура за нова програма, възлагайки на Европейската комисия и на Европейската централна банка да оценят състоянието на Гърция и да излязат със становище.

Ройтерс обаче се позова на европейски представител пожелал анонимност, който отрече, че Еврогрупата ще заседава. "Няма начин", цитира го агенцията. "Те (министрите) няма да знаят какво да обсъждат". Европейската комисия не реагира веднага на резултатите.

Преди референдума председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заместникът му Валдис Домбровскис и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупредиха, че нова програма ще бъде при значително по-тежки условия от тези, които правителството на Ципрас и впоследствие - избирателите му - отхвърлиха. Те обосноваха това с разрушеното доверие във властите на страната и с влошеното ѝ икономическо състояние заради дефолта и банковата ваканция.

Одобряването на нова гръцка програма ще изисква и одобрение от всички останали 18 членки на Еврозоната, в някои от тях - с парламентарни ратификации. Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че няма да преговаря за нова гръцка програма без одобрение от Бундестага.