Иван Искров не трябваше да получи втори мандат като гуверньор на БНБ. Нашата кандидатура бе тази на Калин Христов, но нещата се обърнаха на финалната права. Имаше натиск Искров да остане и изведнъж се оказа, че всички парламентарно представени партии са доволни от работата му. Това заяви бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. 

Според него в момента когато номинацията на Калин Христов е била подменена с тази на Искров самият той не е бил в България, а е участвал на среща на финансовите министри по започващите още по това време проблеми на Гърция.

"Не е вярно, че Европейската централна банка е искала Искров да остане. Натискът за него бе извън Европа", добави Дянков без да уточни точно какво има предвид, но посъветва. - "Вижте кои бяха активните хора в парламента по това време".

Според бившия финансов министър още през 2009 година в дейността на централната банка е имало сериозни пропуски, но те са били пренебрегвани.

"Знаеше се и че не само КТБ, но и други банки определяха лихви по непазарни критерии и от Министерството на финансите поискахме прозрачен начин за определянето им както по кредитите, така и по депозитите, но Иван Искров бе категорично против", обясни Дянков.

Според бившия министър за КТБ е виновен именно гуверньорът.

Той и екипът му имаха една единствена задача - да пазят банковата стабилност и не се справиха. Ако банкерите и политиците са ангели, то от шеф на БНБ изобщо няма нужда, посочи Дянков.

Според него Калин Христов е щял да се справи далеч по-добре с проблемите, но не е получил този шанс.

Преподавателят в лондонския университет по икономика бе категоричен и че най-голямото надуване на балона с КТБ е станало през първото и второто тримесечие на 2009 г. когато на власт още бе правителството на Сергей Станишев.

"Преди това в банката бяха парите на военните фирми и енергетиката, но тогава в нея влязоха и значителни средства на държавните компании в транспорта", посочи Дянков.