Постигнатото споразумение между Гърция и държавите от Еврозоната отекна в социалните мрежи като "предателство" и "позор" за гръцкия премиер Алексис Ципрас сред поддръжниците на левите идеи у нас. До вчера те въздигаха лидера на Сириза на пиедестал и възхваляваха героизма му да се изправи срещу "банкерския капитализъм" и запада. Бяха готови да събират дори и помощи за братския гръцки народ...  Днес мнозина "обърнаха палачинката".

Други са на мнение, че радикалнолевият гръцки премиер е бил принуден да капитулира пред банкерския империализъм на Европейския съюз, който бил смачкал поривите за свобода на гръцкия народ.

Журналистът от БНР Петър Волгин, който е с неприкрито леви убеждения, написа във фейсбук:

"Това, което става в момента в Брюксел, не е никакъв "спасителен план за Гърция". Така могат да говорят само големи лъжци или големи глупаци. Това, което става сега там, е опит за сваляне на законно избраното гръцко правителство. Това действие си има съвсем конкретно име - държавен преврат. И още по-точно казано - ЕС извършва преврат в Гърция. Питам се къде е разликата между този съюз и Съветския? И в единия и в другия случай волята на нормалните хора не се взима дори за сведение."

Колегата му от "Дума" Александър Симов, който е едно от най-острите пера на лявата идея в България, е по-умерен:

"Нямам представа кой е победител в играта между Гърция и страните от Еврозоната. Почитателите на Гърция са потънали в меланхолия, а пък слугите на статуквото радостно примляскват. Аз имам особено разбиране. Ципрас никога не е имал шанс да пребори финансовата олигархия на Европа. Той е сам, а срещу него са вълците. Страната му тъне в дългове и трябва да намери някакъв изход. В тази кошмарна ситуация той направи невъзможното. Показа им, че е автентичният говорител на гръцкия народ и че трябва да го вземат насериозно. Ситуацията е като с Априлското въстание, май френдс. Бенковски е имал съзнанието, че е обречен на неуспех, но голямата задача е била в сърцето на тирана да се отвори люта рана. Мисля, че раната се появи по телесата на олигархията в ЕС. Начинът, по който бе стъпкана Гърция, сатанинското танцуване върху протестния вот на хората, опитът ръцете на всеки несъгласен да бъдат строшени, медийното вампирство, валсът на слугинажа, който разля тонова сладострастна лига, че "охи"-то е отишло на кино - това се превръща в началото на един край. Няма да я бъде Европа в този вид. И това не е някакъв мой мрачен реваншизъм. Пред очите на всички се видя истинското лице на банковия капитализъм. Частните банки си направиха своите собствени провали провали на държавите в Еврозоната. Дългът от частен стана публичен и, ако има хора, незамъглени от идиотска пропаганда трябва да разберат, че собствените им правителства стовариха гръцката криза върху техния гръб. Държането спрямо Гърция е израз на политически дефект. ЕС жертва демокрацията в името на големите кинти. Всички искат да живеят в съюз на солидарността. В съюз на алчните прилепи и наглите богаташи едва ли някой ще иска да стои още много дълго", написа Симов в социалната мрежа.

Има и други страдащи след споразумението. Сред тях е Валентин Георгиев, също журналист, следовник на марксизма, който е сред най-яростните разобличители на "реформаторско-протестърската мафия" в България. Според него обаче все още не е късно Атина пак да смени позицията си и да не направи исканите реформи.

"Върхът на цялата мелодрама би бил парламентът в Атина да не подкрепи плана за разпродажба на Гърция, т.е за оставане в еврозоната и сами да се насочат към изхода й. Това все пак би била една принципна позиция, съобразена с OXI-то на народа. И в двата случая страната я чакат тежки времена, но истинският катарзис би бил извън еврозоната, където всъщност й е мястото. Така поне би запазила достойнството си, а и извън зоната има надежда за ново начало. Трудно, но все пак начало.", написа Георгиев във фейсбук.