Продажбите на бира в България се понижават през 2014 г. на фона на увеличаване на вноса на пенливата напитка, показват данни, представени от Съюза на пивоварите в България.

През миналата година на българския пазар са продадени общо 5,23 млн. хектолитра бира, което е с около 5% по-малко от предходната година. Консумацията на човек е 72 литра - двойно по-малко, отколкото пият световните лидери - чехите. Но няма драма - на белгийците, които са десети в света по консумация на бира, се падат по 82 литра.

91% от изпитата в България бира е местно производство, а 9% - внос. Но за последната година делът на вноса се увеличава с 9%.  По отношение на опаковките т.нар. ПВЦ-бутилки държат 50% от продажбите, но за първи път от 15 години насам делът им намалява, отчитат пивоварите. Делът на стъклените бутилки е 23%, а на наливното пиво - 5%. Продажбите на бира в кенове нарастват, като заемат 13% от общия дял. 

Продължава тенденцията българинът да пие бира предимно извън заведенията - 80% от продажбите са през магазинната мрежа (т.нарр топъл пазар), а само 20% в заведения (студен пазар).