Цената на златото, която е най-ниска от пет години насам (в момента около 1000 долара за тройунция - б.ред.), отразява както търсенето и предлагането, така и очакванията за бъдещето.

Жълтият метал има две основни предназначения: той е материал, използван в електрониката, бижутерията и стоматологията, както и „склад за стойност“ - особено като застраховка срещу политически катаклизми. Но златото не прилича на нито един от другите активи – то не носи приход, а съхранението му струва пари. Засега лъскавият метал и упоритите инвеститори, които го предпочитат, имат сериозен проблем, пише списание Time.

Цената на златото в долари за тройунция от 2008 година насам

Златото поскъпна много след финансовата криза, но цената достигна връх през 2011 година, а от тогава непрекъснато пада. Някои вярват, че тя може да премине дори под 1000 долара за тройунция още тази година.

Най-очевидната причина за проблемите на златото е силният долар. Златото се търгува в долари, така че когато американската валута поскъпва, инвеститорите намаляват цената на жълтия метал пропорционално. Допълнителен фактор е, че доларът поскъпва заради възстановяването на американската икономика, което води след себе си очаквания за по-високи лихви. А това са лоши новини за златото.

По-високите лихви увеличават пропуснатите ползи, ако държиш активи с нулева доходност. Затворените пари в кюлчета могат да печелят нещо в замяна, ако бъдат инвестирани в дългови книжа например.

По-високите печалби на бизнеса имат същия ефект: когато дивидентите са щедри, е малко по-трудно да се откажеш от тях.

Големите надежди за феновете на златото бяха свързани с намеренията на Китай да превърне юана в резервна валута и да увеличи с тази цел златните си запаси до изобилните обеми на Западните централни банки, за да увеличи доверието във валутата си.

Но това не се случва. Китай увеличи съвсем малко златните си резерви. Китайската планина от кюлчета е все още недорасла, а като дял от световните резерви, запасите от злато на Пекин намаляват.

Златото също страда от необичайния порой от добри политически новини. Сделката на еврозоната с Гърция намали възможността за голяма бъркотия и разпадане на общата валута. Ядрената сделка с Иран намали риска от война (който обикновено води до поскъпване на златото). Тя също така увеличи шансовете за по-широко споразумение в Близкия Изток по теми като Сирия.

Всичко това превръща песимизма в единствения сериозен фактор, който кара някого да държи злато. Някои фенове на златото вярват, че размерът на „количествените облекчения“, с които централните банки „създават пари от въздух“, евентуално ще застраши цялата конструкция на международните финанси.

Засега обаче доверието на обществото във „фиатните“ пари (валута, която се подкрепя от обещания на правителствата, а не от скъпоценни метали – б.а.) не е нарушено.

А пък, шегаджиите казват, че ако световната икономика наистина се срути напълно, оловото (под формата на куршуми) може да бъде по-полезно от златото.