След трагичното изследване, че децата ни растат неграмотни лузъри, образователната министърка Клисарова, за да влоши нещата, реши по-често да ги води в София. За да видели метро. И това – идея от варненка, егати!

Повярвайте, по-здравословно е да отведем метрото до Варна, отколкото новият образователен план някой ден да се осъществи... Или ако ще ги водят – да не ги пускат да излизат никъде извън метрото. Или да им вържат очите, ушите и носовете и... Абе, всичко каквото може да се овърже. И да оставят на 100 деца едно око отлепено.
Да поразсъждаваме – какво добива като впечатление една чиста провинциална детска душица в София? Първо - мазните хартийки от банички от родния си край, които вече са тук. И се въргалят сиротни, след като гостите на столицата са си тръгнали с влака.
Второ – ще чуят реч омайна, сладка. И не само от своя край, а и от всички други, като някои – съвсем сериозно, - ако не ги гледаш в устата, не „хващаш“ какво ти говорят. Освен, когато те напсуват звучно на присъщия им диалект. Което задължително ще стане. Не София, а Полиглотия...
Всеки един от тези многоезични интрудъри носи освен лексикалните и хигиенните си навици. Които безмилостно ти сервира, особено в по-интимни пространства като маршрутки, рейсове, трамвая от Централна гара и т.н. 
Носи и отношението си към жените, еманирало дълги години някъде сред ваклите стада. Хайванчетата-екскурзианти ще го чуят по софийските улици под формата на дюдюкания – устни или клаксонни, и вербални ерупции като: „Че те съдерем, ма, оууу!...“
Ще се запознаят по кьошетата с продаващи себе си мъже и жени, а на пл. „Македония“ - и някакви средни. Ще се сближат с братския китайски народ от Илиянци, който още не се е светнал, че „фактури“, е нещо, което също може да произвежда.
Ще видят мол с ходеши Барбита вътре – такива, в сравнение с които лейката на баба им, с която полива доматите, е направо Айнщайн.
Ще видят Чалгоденски град, из който все още някакви университети се укриват между фолккръчмите, ЕнДеКа-то на културата и Витоша, на които отиваш да си отпочинеш заедно с 524 987 туристи.
Всичко това ще го видят, разбира се, само ако поредният напорист „баварец“ не ги е сгазил преди това.
Така че няма как идеята да се получи. По-добре да им прожектират нещо мило и образователна – например „Пришелецът“.