На 24 юли Симеон Сакскобургготски, който е последният цар на България, докато е дете, полага клетва като министър-председател на страната и така става първият монарх в световната история, който се връща на власт чрез демократични избори.

Симеон Сакскобургготски полага клетва като министър-председател на България. Снимки kingsimeon.bg

Симеон Борисов Сакскобургготски (Симеон Втори) е цар на българите в периода 1943–1946 година, а от 24 юли 2001 г. до 17 август 2005 г. е 48-мият министър-председател начело на 85-ото правителство на България.

          Цар Борис III с децата си
           Симеон и Мария-Луиза.

Той е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария-Луиза Българска и престолонаследник на българския трон. От смъртта на цар Борис III на 28 август 1943 г. до 15 септември 1946 г. е цар на България (официално: Симеон II, Цар на българите), но поради младата си възраст не встъпва в длъжност и от негово име управлява Регентски съвет. Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща на 25 май 1996 г. Симеон II, британската кралица Елизабет II и белгийският крал Филип принадлежат към аристократичния род Ветини.

След напускането на страната, Симеон II идва за първи път в България през 1996 г., след като преодолява някои трудности, свързани с искането да му бъде издаден български паспорт и ЕГН. Българите приветстват неговото завръщане. Тогавашният премиер Жан Виденов обаче отказва да се срещне с него. През 1999 г. Симеон идва в България за втори път с кораб по Дунав, в рамките на международна религиозно-екологична конференция.

Първото завръщане на Симеон в България през май 1996 г.

Завръща се в страната окончателно през 2001 г. Сформираната от него партия НДСВ печели парламентарните избори с регистрацията на две малки формации (тъй като не успява да получи съдебна регистрация като партия). Симеон Сакскобургготски оглавява правителството в коалиция с ДПС, включващо и отделни представители на БСП (без официалната парламентарна подкрепа на социалистите). През 2005 г. той прави промени в кабинета си, включвайки в него представител на партия „Новото време“ (създадена от депутати от едноименния дискусионен клуб, отделил се от НДСВ).

На парламентарните избори през юни 2005 г. НДСВ остава втора политическа сила. БСП печели 31% от гласовете, и първоначално се опитва да състави правителство без втората политическа сила, а само с ДПС.

Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

След като парламентът одобрява кандидатурата на Сергей Станишев за министър-председател, но отхвърля състава на кабинета, БСП съставя коалиционно правителство с НДСВ и ДПС (т.нар. Тройна коалиция) при активното посредничество на тогавашния президент Георги Първанов. На първите избори за български представители в Европейския парламент през май 2007 г. НДСВ успява да спечели едно място за евродепутат, след ГЕРБ – 5, БСП – 5, ДПС – 4 и „Атака“ – 3. На проведените на 5 юли 2009 г. избори за 41-во Народно събрание, НДСВ не успява да премине 4-процентната бариера и остава извън парламента. На 6 юли с.г. Симеон Сакскобургготски подава оставка като лидер на Движението.

* * *

На 24 юли православната църква чества Света великомъченица Христина. Тя била красива девойка, която баща й затворил във висока кула заедно с идолите на своите богове от сребро и злато. Христина обаче познала Бога и разрушила идолите. За това баща й и още двама управници я подложили на жестоки мъчения, но Господ пратил ангели, които я пазели и тя не загинала. Отрязали й дори езика, но тя пак говорела и прославяла Бога. Накрая, за да я убият я проболи с железни копия. Честито на именичките!

Нека видим в снимки какво се е случило на 24 юли по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив