Днес в Народното събрание ще бъде внесен новият трети пореден законопроект за промяна на Конституцията, след като вчера ДПС и Реформаторският блок постигнаха съгласие кои точки да останат от първоначалния вариант на правосъдния министър Христо Иванов.

В проекта ще влязат три от основните консенсусни точки -  разделянето на ВСС на две колегии - една на съдиите и втора - на прокурорите и следователите, които сами ще кадруват; прекият избор на магистратската квота във ВСС и засилване на ролята на Инспектората. В добавка вчера Реформаторският блок издейства по време на преговорите с ДПС и ограничена форма на конституционна жалба на Висшия адвокатски съвет, както и равнопоставеност на парламентарната и прокурорската квота в тяхната колегия.

Сред ключовите предложения, които отпаднаха, са: намаляване на мандата на ВСС от пет на четири години, тайното гласуване да бъде заменено с явно, главният прокурор да бъде изслушван от парламента и разделението на съди и прокурори в Инспектората на ВСС. 

160 депутати гарантирано ще се подпишат под новия законопроект, сред които народните представители на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. БСП остана твърдо против, а позицията на АБВ все още не е ясна.

Дали тъмночервените ще подкрепят или не законопроекта е важно за това колко бързо може да мине гласуването. Според Конституцията, при над три четвърти, или 180 души, колкото биха били депутатите заедно с АБВ, промените могат да бъдат гласувани в три поредни дни, на три четения.

Ако обаче депутатите са 2/3, или 160, след първите две четения, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два месеца и не по-късно от пет. Тогава се правят нови две четения, при които 160 депутати са достатъчни.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви в четвъртък, че е постигнато съгласие след първото четене предложенията да бъдат дадени за тълкуване на Конституционния съд - и гласуването на второ четене да се съобрази с решението му. КС трябва да разгледа въпроса до два месеца - но може да го направи и за няколко дни. Това означава, че потенциално, дори със 180 депутати, промените могат да бъдат гласувани и чак през октомври.

Конституционният съд може и да реши, че е противоконституционно парламентарната и магистратската квота в прокурорската колегия да са равни, както искат реформаторите - предложение, срещу което ДПС се бори почти до последно.

Първо четене обаче ще е неизбежно скоро - тъй като законопроектът се внася днес, трябва да се гласува до 1 месец, което означава краен срок 23 август, т.е. по време на официалната ваканция на депутатите. Така че народните избраници могат да го гласуват или до 1 август, или да обявят извънредно заседание по време на почивката си.