Дали отпадането на преференциалното гласуване на местните избори е част от историческия компромис по промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа? Това е един от въпросите, които възникнаха в последните дни. Докато партиите водеха тежки прегоговори за промените в основния закон, депутати от ДПС, начело с лидера Лютви Местан, внесоха промени в Изборния кодекс, с които се ликвидира преференциалното гласуване на местните избори.

Към момента от ГЕРБ са катеорични, че ще се придържат към позицията си да не се отваря Изборният кодкес преди местния вот.

"Имаме решение на Изпълнителната комисия", припомни пред Клуб Z шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Според него разглеждането на промените, предложени от ДПС, няма как да се случи и заради липсата на достатъчно време. 

Депутатите от Движението са най-изявените противници на преференциалното гласуване. Според тях, особено на местните избори в някои по-малки общини, сегашният регламент позволява общински съветници да бъдат избирани само с преференциите на своите роднини.

Останалите партии, включително ГЕРБ и БСП, в публичните си изяви не се изказват чак толкова остро срещу преференциите. В миналият парламент обаче текстът в Изборния кодекс, който бетонира водачите на листите на парламентарни и местни избори бе приет по предложение на ДПС и с мълчаливото съгласие на ГЕРБ и БСП. Според този текст бюлетините, на които не е отбелязно предпочитание, се броят като преференция за водача на листата.

В момента при изборите за общински съветници преференциалното гласуване е валидно, ако броят на гласовете, получени за съответния кандидат, е не по-малък от 7 на сто от общинската избирателна квота. От ДПС предлагат думите " 7 на сто от" да отпаднат.

За общинска избирателна квота се смята броят на гласовете, необходими за избирането на един общински съветник. Тя се получава като се раздели броят на действителните гласове, подадени за съветници в съответната община на броя на членовете на общинския съвет.

Ако предложението на ДПС бъде прието, на практика на местния вот няма да има никакво преференциално гласуване. Дали ще има развитие по този законопроект на Движението се очертава като една от големите въпросителни в парламента до местните избори наесен.