Промените в Конституцията, касаещи съдебната реформа, бяха внесени в деловодството на парламента. Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че под тях са се подписали 180 депутати - всички от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС, както и всички от БДЦ без един, който е в чужбина, и трима от АБВ.

До последно интригата беше дали реформаторът Димитър Делчев ще се подпише под промените. В крайна сметка той не само се подписа, но и лично присъства на внасянето им.

Делчев обясни, че е сложил параф, защото лидерката на неговата партия ДБГ Меглена Кунева е поела ангажимент към премиера Бойко Борисов да не се спира съдебната реформа. Той каза още, че е бил 180-ият депутат, който е положил подписа си. Делчев обаче изтъкна, че не е доволен от последния вариант на промените и между първо и второ четене ще внесе предложения, които да доближат законопроекта до неговия първи вариант.

През следващата седмица ще бъдат внесени в пленарна зала, дебатирани и приети две решения – за избор на временната комисия, която да разгледа новия законопроект и процедурните й правила. Това каза шефът на парламента Цецка Цачева.

"Обнадеждена съм, че с конституционното мнозинство, което се съдържа в броя на подписите, ще се даде възможност в по-кратки срокове, както предвижда Конституцията, да реализираме промяната й. Оттук насетне с повече оптимизъм всички ние, които сме тук и колегите, които са съвносители, гледаме на окончателния вариант за промени в Конституцията”, заяви Цачева.