Референдум може би ще има, но само по един въпрос - за електронното и дистанционно гласуване. Това се реши след дълъг дебат, в който повечето партии предложиха свои поправки и промени по трите оригинални въпроса в педложението на президента Росен Плевнелиев, които гласяха:

1. Подкрепяте ли  част от народните представители да се избират мажоритарно?
                        
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?                             
        
3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

След поредица от гласувания, в които ГЕРБ отказа да подкрепи което и да е алтернативно предложение на първите два въпроса, почти всички партии не подкрепиха първите два и в оригиналният им вид. Това означава, че няма да има въпрос за мажоритарното гласуване и за задължителния вот в референдума.

По въпроса за мажоритарния вот имаше няколко редакции. ДПС предложиха всички депутати да се избират мажоритарно. Реформаторите - да се увеличи силата на преференциалния вот. БСП предпологиха конкретика - половината народни представители да са мажоритарно избрани като един вариант. 

Задължителното гласуване също търпя редакции - основно идеята да се добави и споменаване на санкции във въпроса.

ГЕРБ блокира всяко предложение, с настояването да се гласуват оригиналните въпроси на президента. В отговор ДПС, БСП, Реформатори и Патриоти гласуваха "против" и "въздържал се" на първите два въпроса без редакция. Третият обаче бе подкрепен от всички освен БСП и АБВ. Социалистите са на мнение, че въпросът за дистанционното и електронно гласуване е решен от Конституционният съд преди години като противоконституционен.

Гласуването обаче още не е довършено - трябва да се гласува цялостно решение за референдума. По молба на БСП председателката Цецка Цачева даде 15 минути почивка преди това.