Видео, пуснато в Yotube от тв канала "Звезда" показва как прототипът на руския изтребител от пето поколение "Сухой" ПАК-ФА/Т-50 прави зашеметяващи въздушни маньоври, сред които и "кобра", пише theaviationist.com. Според руснаците, бъдещият им изтребител ще превъзхожда както своите предшественици, така и чуждестранните си конкуренти.

Изтребителят е невидим за радари, като има преден, страничен и заден AESA радар, векторно управление на тягата, а максималната му скорост надвишава 2 пъти тази на звука. Може да пренася най-различно въоръжание - от ракети въздух-въздух, до противокорабни ракети.

Въпреки, че бъдещите сценарии на въздушен бой рядко ще включват визуален контакт, където суперманевреността е от значение, ако все пак започне производството на изтребителя и от него на въоръжение влязат значителни бройки, Т-50 ще бъде сериозен противник за американските самолети от пето поколение F-22 и F-35, пише The Aviationist.

Първият полет на ПАК-ФА беше през 2010 г., но самолетът все още не е навлязъл на въоръжение, като се очаква това да стане в края на тази или началото на 2017 г. Очакваната цена за бройка е $350 млн.