Едно от любимите летни събития за столичани и гостите на града предстои днес, 16 август, с третата си поредна неделя – от 16 до 22 часа фестивалът „София диша“ изпълва затворената за автомобили улица „Ангел Кънчев“ с книги за тематичния си литературен ден. След изданията, посветени на екологията и визуалните изкуства, идва ред на четенето и срещите със съвременни български писатели.

Със свои щандове гостуват общо десет български издателства, които ще представят освен най-интересните книги от каталозите си, също и новите си поредици и някои от авторите си. В програмата, макар и заемаща само няколко часа, са включени множество четения, литературни игри, музикални събития и други.

Особено внимание приковава „Нова българска поезия и проза“ на Университетското издателство, вече публикувало дебютните книги на общо 14 млади писатели. Някои от тях ще са на щанда, за да се запознаят и да поговорят с четящите на ул. „Ангел Кънчев“ в неделя. Един от авторите пък, Йордан Радичков-внук, чиято „Малка човешка мелодия“ отскоро е на пазара, обяви, че разговорите му от срещата ще се превърнат в основа на следващото му литературно произведение.

„Какво според вас не е честно?“ е въпросът, на който деца и техните близки ще отговарят писмено на неформална среща с един от любимите съвременни детски автори – Виктор Самуилов, и художничката Зара Буюклийска. Те ще са сред участниците на щанда на издателство „Жанет 45“, а поводът е наскоро излязлата книга „Не е честно“. А някой от най-оригиналните отговори ще спечелят книжки като подарък.

Почитателите на нова българска поезия ще могат да се срещнат лично с Емануил А. Видински и Петър Чухов, а в 19,30 часа ще започне и концертът на тяхната група Par Avion Band.

Издателство „Еднорог”, което участва за втора поредна година на фестивала, ще предложи литературно четене, вдъхновено от романа „Щиглецът”на Дона Тарт, отличен с „Пулицър” за художествена литература през миналата година. Четенето започва от 18,30 часа и ще бъде водено от литературния блогър и журналист Анастасия Карнаух.

Среща с младите писателки Соня Тодорова и Велина Минкова пък организират от „Колибри“, които и традиционно са подготвили и намаления на голяма част от най-продаваните си книги.

Под мотото „знаем много, но правим твърде малко“ ще премине изложба на Посолството на Германия в София – „Климат? Промени. Знание! Актуални новини от света на науката за климата.“ Събитието е кампания на организацията Джърман Уоч (Germanwatch) за адаптацията към климатичните промени тук и сега. Как ще се променя хранителната сигурност в световен мащаб и каква ще отговорността на бизнеса и образованието към климата са само част от темите на изложбата. Към нея ще бъдат организирани и ателие за рисуване на текстилни торби, и образователната игра „Не изхвърляйте храна!” специално насочени към деца и родители.

След литературната „София диша“, почитателите на спорта ще имат своята тематична неделя на 23 август на „Цар Иван Шишман“, откъдето всъщност започна фестивалът през 2010 г. Завършекът на тазгодишната „София диша“ ще се случи на 30 август на улица „Оборище“ с много музика и танци. На мястото ще се издига и голяма сцена, а гвоздеят на вечерта ще е импровизация с публиката на цигуларя и китарист Константин Кучев.

По време на фестивала се провежда социологическо проучване сред участниците, от което да стане ясно дали те са доволни и дали си тръгват със сбъднати предварителни очаквания. Резултатите от това изследване ще бъдат оповестени в края на септември, а целта е събитието, вече едно от стратегическите в културния календар на Столична община, да се подобрява и разширява.

Площад Славейков.