На 5 март 2009 г. Общото събрание на ООН обявява 19 август за Световен хуманитарен ден в чест на работещите в областта на международната помощ.

Денят не е избран случайно – на 19 август 2003 г. при атака срещу централата на ООН в Багдад, загинаха 22-ма служители на ООН, включително специалния пратеник на ООН в Ирак Серджо Виейра де Мело.

Служителите в хуманитарните организации се трудят в нарастващо опасни условия и често се превръщат в мишена на нападения.

Световната организация се надява денят да послужи като напомняне, че работата по оказване на помощ се основава върху много прост принцип: да достави безпристрастна помощ на всички, които се нуждаят от нея.

Известен поддръжник на честването на този ден е американската певица Бионсе, която преди няколко години посвети на хуманитарните организации по света и дари на ООН специално видео, което да промотира честването на този ден.

„Ние всички виждаме заглавията и се питаме: „Какво мога да направя, за да помогна?" Световният ден на хуманитарната помощ е една възможност да покажем, че сме там, че хуманитарните въпроси са важни за нас”, каза тогава Бионсе.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 19 август по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив