В събота срещу неделя през нощта на 30 август сайтът на Клуб Z - clubz.bg бе ударен от хакерска атака. Denial of service атаката, както е известна в ИТ средите, или твърде много заявки към сървъра, които го пренатоварват и предизвикват срив.

В момента clubz.bg е недостъпен извън България, тъй като IP-тата, от които идва атаката, са от Германия и Русия. Така че сме под карантина, докато успеем да оправим дупката в сигурността на сървъра ни. Надяваме се това да стане до края на деня.

За жалост загубихме седмица материали. Ще възстановим няколко от тях, но не всички.

Най-изненадващо е, че тази втора атака всъщност се оказа пряко свързана с първата през декември, когато някои от вас може би помнят един пиян Дядо  Коледа (или пък дядо Мраз) с кръвясали очи, който замени началната страница на clubz.bg за няколко часа.

Тогавашната атака сметнахме за аматьорска. "Пишман-хакери", обикновено младежи, често си играят и пробват върху различни сайтове различни хакерски методи. 

Оказва се обаче, че под прикритието на онзи аматьорски пробив някой далеч по-кадърен ИТ е вкарал бомба със закъснител, която избухна миналата нощ.

Няма да гадаем от кого и защо идва тази атака. Не знаем кой има интерес да напада един малък, млад и все още в първия етап на развитието си сайт. Кой се опитва да спре работата на една медия на 18 месеца? Според програмистите ни, "бомбата", която е активирала атаката, всъщност е била ръчно задействана точно в този, избран от "терориста" ден - в събота срещу неделя. 

Не знаем с какво сме го предизвикали, но явно има защо. Утешаваме се с едно - хора, които използват този "медиен тероризъм", за да се справят с нещо, което не им харесва, не са читави. И сме горди да имаме точно такива зложелатели.