Депутатите убиха още в зародиш закона "Антикорупция", който предвиждаше ново специализирано звено да прави проверки на личностите, заемащи публични длъжности. Т.е. и самите тях. След разгорещен дебат, те отхвърлиха закона още на първо четене като така отхвърлиха дори възможността да претърпи редакция преди второто четене.

"За" гласуваха само народните избраници от ГЕРБ и Реформаторския блок, а всички останали бяха против или се въздържаха. Гласуваха общо 211 души - "за" 101, "против" 38 и "въздържал се" - 72-ма. Против бяха от БСП, въздържаха се от ДПС, Атака, АБВ и Патриотичния фронт. В БДЦ двама бяха против, а петима "въздържал се". Независимите гласуваха шарено.

В българския парламент воля няма

Веднага след това авторът на закона - вицепремиерът Меглена Кунева коментира в кулоарите:

"Предстои да се направи по-подробната оценка от РБ и от колегите от другите партии. Моята оценка е следната - воля за борба с корупцията в българския парламент днес не беше демонстрирана."

"На парламентарните групи на ГЕРБ и на Реформаторския блок, на тези парламентарни групи благодаря специално. Искам да кажа, че законът мина с подкрепата на 4 депутатски комисии. Всяка одготвителна работа бе извършена детайлно и с добра воля. Корупцията е много тежък проблем в България. Тя не се лекува със заклинания, с билки, трябва хирургическа намеса. Този закон я даваше. ОЧевидно той плаши голяма част от народните представители с последиците, които може би има."

За Гестапо и началника му Мюлер

По време на дебата законът бе сравнен с новото Гестапо, председателят на бюрото за разследване - с началника на тайната полиция Хайнрих Мюлер, бяха изразени опасения, че предстои да станем свидетели на лов на вещици.

Основните критики на депутатите бяха свърани с начина на назначаване на ръководството на звеното, личността и изискванията за заемане на длъжността председател, с възможността бюрото да разглежда анонимни сигнали и др. Бе предвидено председателят да се предлага от Министерския съвет и да се назначава от президента с указ. По този повод независимият Велизар Енчев възрази:

"Това ще е българското съвременно Гестапо. Цялата власт ще е в ръцете на премиера, в случая Бойко Борисов, а назначаването - от излъчения от него президент Росен Плевнелиев. Все още сме парламентарна република, а не премиерска или президентска република. Затова - председателят на бюрото да се назначава от премиера!".

Енчев предложи и пълнолетните деца на управленците да подлежат на проверки.

"Огромното имущество, което голяма част от вас притежават, не се обиждайте - този парламент е парламент на милионери и всички вие приписвате имуществото си на пълнолетните си деца. Затова предлагам да се описва имуществото и на пълнолетните. Ако г-жо Кунева, не подкрепите този текст, ще потвърдите тезата ми, че сте в конфликт на интереси", продължи Енчев.

В подобен стил се изказа и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Това е все едно сериен убиец а предложи закон за защита на живота, педофил - закон за защита на детето. Тя (Кунева) излъга цялото българско общество, този човек трябва да застане на съд и да бъде съдена за огромни щети. Сега предлага един некадърен закон, некадърно, бездарно написан. А както се казва, некадърността е фашизъм. Това е един фашистки закон. Готви се създаването на едно тново Гестапо, и се търси кандидат за Мюлер (Хайнрих Мюлер, б.р.)".

"Кунева няма място в това правителство, тяа трябва да бъде разследвана. Искате да разслбедвате 20 години назад? Започнете, реформатори, от Кунева."

Кой го е шубе

Отвърна съпредседателят на Блока Радан Кънев.

"Уважаеми колеги, неуважаеми г-н Сидеров, остро възразявам срещу обидни и клеветнически изказвания от трибуната. Опитваме се от една година да пазим някакъв приличен тон в този парламент. Нека не крием страха си от разследване на корупцията. Излесте си и си кажете: Шубе ме е! Притеснява ме този закон", призова Кънев към гласуване.

 И Методи Андреев (ГЕРБ) прикани колегите си да покажат воля за борба с корупцията:

"Време е да заявим политическата си позиция, правната - на второ четене. Този закон е един от малкото закони, при които не бива да се разделяме на управляващи и опозиция. Този закон трябва да всява страх в душите на хората, които искат да посегнат на обществените пари, трябва да има превантивно действие. По този закон не може да има въздържали се, сега ще се види кой е за и кой е против корупцията.", посочи Андреев.

БСП и АБВ в един глас

Но въпреки този призив, лидерът на БСП Михаил Миков обясни защо левицата не само че няма да се въздържи, а ще гласува "против".

"Ние няма да подкрепим този закон, защото трудно се издържат апологетите на хора на Костов, за които президентът казваше "Иване, кажи си". Този закон няма аргументи, не беше направен анализ на сегашните институции. Механичният пренос на сега съществуващи институти не дава нищо повече", заяви Миков и връщайки се към времето на Иван Костов не пропусна и "престъпната приватизация".

А Методи Андреев отвърна:

"Бях обвинен, че съм бил част от мнозинство, извършило престъпната приватизация. Да обясня - беше укорима, много укорима, но най-много се облагодетелстваха вашите хора. Питайте Корнелия Нинова. А вие г-н Миков, бяхте отговорен фактор, когато назначиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Вие в момента заявихте, че БСП не желае да води битка с корупцията! Това направихте!".

Мнението на опозиционната БСП, оказа се, съвпада едно към едно с това на управляващата АБВ.

звършен ли е анализ на работата на институциите до този моемнт, които са пряко свързани с борбата с корупцията.... Създава ли се или не чрез законопроеукта среда, която не допуска корупцията? Не трябва само компромис, а по-скоро качество. АБВ ще се въздържи от подкрепа на първо четене", посочи Светослав Белемезов.

Мустафа Карадайъ (ДПС) също сподели:

"Според нас този орган не само не изпълнява своята цел, а създава условия за репресия, политическа саморазправа, изнудване на неудобните. Иначе казано - узаконява се моделът Филип Златанов."

Въпреки призивът на Кунева, която последна взе думата, проектът не бе приет. И не може да бъде внесен отново за гледане поне в следващите шест месеца.