Вместо САЩ и Европейския съюз, Русия наложи санкции заради анексирането на Крим.

На сайта на руското външно министерство се появи "настоятелна" препоръка към гражданите да не пътуват до страни, които имат договори за взаимна правна помощ с Щатите. Такъв има и България - традиционна лятна дестинация за руските туристи. Подписан е в далечната 1924 г. и бе актуализиран през 2009 г. 

Според руското Министерство на външните работи американската администрация "неоснователно" е отказала да признае присъединяването на украинската област Крим като част от Руската федерация. В резултат на това напоследък зачестили случаите на преследване на руски граждани. Те били задържани и арестувани в трети страни по искане на американските правоохранителни органи. Но практиката била това да става на основание "съмнителни обвинения". Следва екстрадиция в САЩ.

В допълнение американската страна не информирала руските власти за повдигнатите срещу граждани на федерацията обвинения, а посолствата и консулствата правели всичко възможно да защитят гражданите си. 

"Правосъдието по американски се отличава с предразсъдъци към руските граждани, а съдебните процеси срещу онези, които са били фактически похитени и отведени в САЩ, често приключват със съмнителни присъди", посочват от министерството,

"Имайки предвид дадените обстоятелства, отново настоятелно препоръчваме на гражданите на Русия да се въздържат от пътувания в чужбина, особено в държавите, сключили със САЩ договори за взаимно екстрадиране, ако имате подозрения, че американските правоохранителни органи могат да повдигнат към вас каквито и да е претенции", заключват от там.