С приближаването на евровота неизвестните около партиите, които ще преминат бариерата от 5,88%, се задълбочават. Сравнителната таблица от данните от най-новите изследвания на водещи социологически агенции потвърждават това. При цялата условност на подобно съпоставяне заради различния начин на задаването на въпросите, методология и т.н., се очертават няколко общи тенденции. 

1. Битката за първото място между ГЕРБ и БСП ще е ожесточена. Дори и към момента няма безспорен водач. Общото между различните агенции е, че никоя не дава голяма преднина на една от двете партии. За разлика от някои прогнози на парламентарните избори, които даваха на ГЕРБ повече от 15% пред БСП.

Към момента според данните на "Алфа рисърч" и "Галъп" има леко оттласкване напред на партията на Бойко Борисов, другите три агенции залагат на БСП. Добрата новина за соцпартията е, че както отчитат почти всички АБВ няма да се превърне в реална електорална заплаха за червените. От друга страна ГЕРБ има повече възможности да разширява периферията си и в посока център-дясно, докато БСП си пази твърдия електорат, но не излиза извън него, т.е. няма откъде да се захранва с нови избиратели.

2. Третото място изглежда резервирано за ДПС (с Пеевски или без него). От движението взеха и всички мерки с промяната на бюлетината не само да вземат обичайните си проценти, но и да избегнат изненадите при подредбата на правилните кандидати вътре в листата.

3. След третото място обаче става "Тъмна Индия". В конкуренция са няколко формации - "България без цензура", АБВ, Реформаторският блок и донякъде НФСБ и "Атака". Тук са и големите различия между социологическите агенции.

- Засега ББЦ на Николай Бареков е с най-големи възможности да се добере до евродепутат. Според "Алфа рисърч" и "Галъп" обаче пикът на популярността на новия политик изглежда вече е преминал и резултатите му започват да падат. Останалите - "Сова Харис" (откъдето първи много настоятелно изкачиха  в рейтинга си на политици още през миналото лято Бареков на едно от водещите места), "Медиана" и "Афис" са доста по-щедри към разнородната коалиция.

- Реформаторският блок има проблем според всички резултати с изключение на тези на "Алфа рисърч". Коалицията на десни партии някак избледня в публичното пространство и трябва да се опита да навакса изоставането, ако иска да се похвали с евродепутат. 

- Намаляват и шансовете на АБВ за европарламента. Когато в началото на годината от "Алфа рисърч" изстреляха формацията на Георги Първанов нагоре със 7%, социолозите от агенцията се застраховаха, че това е моментна снимка и че ситуацията търпи развитие. Към днешния момент електоралната подкрепа за АБВ е около 3,5-4%, най-ниският резултат е на "Сова Харис" - 2,4%. Тенденцията е обаче към спад на процентите за формацията, отчитат социолозите.

- НФСБ и "Атака". Най-голямото разминаване е при данните за двете конкурентни националистически партии. Единствено от "Афис" смятат, че показното русофилство на Волен Сидеров му носи дивиденти и партията не е загубила шансовете да се намеси в разпределението на 17-те места за Европарламента. Заиграването с темата "Русия в Крим" досега не помага наааа "Атака" да си покачи рейтинга. Към партията на конкурента на Сидеров Валери Симеонов най-благосклонни са от "Галъп" и от "Алфа рисърч". 

 

ГЕРБ

БСП

ДПС

ББЦ

АБВ

РБ

Атака

  НФСБ

Галъп

 20.9%

 20.0%

6.4%

5.3%

3.5%

2.1%

2.2%

   2.4%

Алфа Рисърч

17.5%

15.2%

6.5%

5.2%

4.0%

5.1%

2.0%

   3.6%

Медиана

21.9%

19.6%

8.8%

7.0%

3.7%

3.8%

2.5%

   4.0%

Сова Харис

20.6%

 21.9%

7.0%

6.6%

2.4%

3.1%

2.3%

   0.9%

АФИС

21.0%

 23.0%

5.1%

5.7%

4.4%

2.9%

3.5%

   1.8%

 

* Изследванията са проведени в периода 28 март - 10 април.