НЕМАНЯ РУЙЕВИЧ, Дойче Веле

На пръв поглед надеждата на бежанците не беше особено голяма: пролуката в унгарската ограда на границата със Сърбия беше широка едва три метра. Тези три метра обаче бяха напълно достатъчни: седмици наред бежанците преминаваха необезпокоявани през тази пролука и влизаха в унгарското гранично селище Рьозке. Само в понеделник в Унгария пристигнаха близо 10 000 бежанци, повечето от които именно през тази дупка в оградата. Във вторник обаче триметровата надежда на бежанците се изпари: Унгария затвори пролуката.

На мястото се бяха събрали десетина любопитни журналисти.

"От пет дни сме на път и почти не сме спали", разказва един сирийски бежанец през оградата.

Зад него млада жена се опитва да избута детска количка по стръмния склон. Мъжът не може да разбере защо унгарците искат да спрат групата.

"За нас няма връщане назад. Ние се спасихме от смъртта!", казва той.

Думите му обаче не впечатляват особено младия унгарски полицай от другата страна на оградата. Той показва на бежанците къде е официалния граничен пункт.

Правителството на Виктор Орбан възприе нова тактика и спира бежанците още в транзитната зона: на ничия земя между Унгария и Сърбия. Тук са се струпали вече няколкостотин бежанци. Те са обявили един вид "седяща стачка" и така изразяват своето недоволство. В Сърбия не са имали проблеми, а сега се надяват на милостта на унгарските власти. Унгарците обаче изчакват. Какво ли?

"Нямам право да говоря за това", казва един от полицаите на границата и отминава.

 

Екстрадиране вместо предоставяне на убежище?

 

Всъщност планът на Унгария е следният: тя иска да регистрира бежанците още в транзитната зона, но не с цел да им предостави убежище, а по-скоро да намери причина да ги върне обратно в Сърбия.

"Тези хора не са били изложени на опасност в Гърция. В Сърбия и Македония също няма война. Затова и трябва да се подходи критично към молбите им за убежище в Унгария или другаде в ЕС", казва говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Той предпочита на говори за "нелегални икономически мигранти", които прииждали към Европа и били в тежест на целия ЕС, в това число и на Германия.

Новата тактика на Будапеща обаче се натъква на остра критика в Сърбия. Един от държавните секретари дори заяви, че Белград също можел да разположи армия по границата, за да предотврати връщането на бежанците обратно в Сърбия. От вторник насам много от гранично-пропусквателните пунктове между двете страни са затворени. Унгария обяви извънредно положение. Същевременно сръбският министър на труда Александър Вулин призова северната си съседка да се отнася хуманно към бежанците.

В Унгария обаче няма и следа от хуманно отношение към мигрантите. На 15 септември в Унгария влязоха в сила нови закони за бежанците и границите, приети спешно миналата седмица. Според тях, нелегалното преминаване на държавната граница е престъпление и се наказва със затвор до три години. За престъпление се смята и увреждането на оградата или телените заграждения, което се наказва със затвор до пет години.

"Това е нова ера. Наш приоритет е да затворим нелегалните пътища и да подсилим официалните гранични пунктове", казва Ковач.

По данни на унгарското правителство, властите вече са арестували 174 души. Малко вероятно е обаче те наистина да бъдат изпратени в затвора. Във вторник екипът на Дойче Веле срещна голямо афганистанско семейство с малки деца, заловено на унгарска територия. "Тези хора не са арестувани", подчертаха сътрудници на силите за сигурност. Причината: Унгария не иска тези хора - нито като търсещи убежище, нито като затворници. Беше ни казано, разбира се неофициално, че тези бежанци ще бъдат върнати в Сърбия.

 

Има и други пролуки

 

На унгарската граница обаче едно нещо прави силно впечатление: големият театър с многото войници и строгия контрол се разиграва само в граничния район около Рьозке. Тук има и телевизионни екипи, които трябва да отправят унгарското послание към света. Само на 20 километра от това място, в градчето Ашатхалом няма и следа от това шоу. Тук дори няма истинска ограда по границата, въпреки че правителството триумфално обяви, че е затворило и последните пролуки още в понеделник. На това място има само обикновена телена ограда и войниците си разказват вицове пред един джип. Бежанците пък преминават напълно свободно.

Ищван Микси, който има къща близо до граничния пункт, е наблюдавал потока през последното денонощие.

"Аз нямам никакъв проблем с бежанците. Да не съм фашист! Те търсят по-добър живот и аз ги разбирам", казва 74-годишният пенсионер.

Той не може да разбере унгарската политика спрямо бежанците. Преди 50 години Микси също е служил на границата: точно когато вярната на Москва Унгария затвори границата си с бивша Югославия. Според него, в сравнение с тогава сегашните контроли са си чист цирк.

"Мисля си, че оградата беше издигната, защото на някои хора им се ще да получават подкупи от бежанците. Те пристигат вече месеци наред и тази ограда няма да ги спре. Унгария само потроши сума ти пари за оградата", казва той.

 

"We love Germany"

 

Ищван Микси влиза в къщата си, за да донесе прясна вода на току-що пристигнала група бежанци. Това са осем млади кюрди от Ирак и Иран, които в никакъв случай не искат да се регистрират в неговата страна. Те чули, че снемането на пръстови отпечатъци в Унгария ще провали мечтата им да се доберат до Германия. "We love Germany!", повтарят те многократно.

Излизайки на двора, пенсионерът начертава с една пръчка на земята проста географска карта. С две линии той обозначава шосетата, и маркира с точка близкия град Сегед.

"Те трябва да вървят в тази посока и да се надяват, че няма да ги хванат. Както и да се молят някой да ги качи на стоп до Будапеща", казва Микси.

Бежанците му благодарят сърдечно. Прибират в раниците си пластмасовите шишета, пълни с вода, и се отправят към тъй жадуваната "Germany".