Най-тежкият въпрос - за изравняване на квотите в двете камари на ВСС, предвиден в промените на Конституцията, може да се промени между четенията. За това загатна депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов пред журналисти, отговаряйки на въпрос относно подкрепата на АБВ, които искат да остане превеса на прокурорите.

"Възможно е в предложенията за второ четене да има варианти по отношение на разпределението на квотите в двете камари. Има логика в това, има заявления на политически сили, че имат резерви в един или друг смисъл, така че аз лично очаквам такива предложения", заяви Кирилов.

Именно вариантът на Христо Иванов, който предвижда съдийската колегия да е съставена от 13 членове, сред които шестима са избрани от общото събрание на съдиите, петима – от Народното събрание, както и от председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, е ключовата причина Реформаторския блок да се съгласят на "историческия компромис" с ДПС в предишния парламентарен сезон.

Затова и потърсихме основният преговарящ от тогава, лидерът на ДСБ Радан Кънев за коментар - какво ще направи, ако има други варианти след първо четене?

"А искрено се надявам, че няма да се случи след всички преговори, които сме имали, освен това, не може да се обсъжда. Кратко и ясно."

На въпрос какво ще направи, ако предложението на Христо Иванов отпадне, той отговори така:

"Ако квотите бъдат променени, моето лично решение ще бъде, че не мога да бъда част от мнозинството, и не мога в момента да говоря за политическите сили.Но това е един от редките случаи, в които мога да взема категорична лична позиция, която би могла да бъде и различна от тази на ДСБ, и от тази на Блока. Съвсем ясно и еднозначно."