"Лично аз съм много изненадана, защото винаги съм смятала, че отразявам обективно събитията и съм се стремила да не излагам моята позиция и моята гледна точка. Стремила съм се винаги зрителят сам да направи своя извод или в резултат на това, което показваме, да си задава въпроси - защо, как нещата се случват, кой има интерес".

Това заяви пред Клуб Z журналистката Елена Йончева. Поводът - президентът на Украйна Петро Порошенко подписа в сряда указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на страната. Сред тях са Йончева и депутатката от "Атака" Магдалена Ташева.

Йончева припомни, че е направила 4 филма - три от които в Киев и е проследила цялото развитие на събитията на Майдана.

"В тези филми сме разговаряли с днешния премиер Арсений Яценюк, със сегашния секеретар на Съвета за национална сигурност Александър Турчинов, с лидера на Радикалната партия Олег Ляшко, с киевския кмет Виталий Кличко, с лидера на партия "Свобода" Олег Тягнибок. Всички те бяха не само сред най-активните участници на Майдана, но бяха и хората, които на практика ръководеха събитията там. Тяхната гледна точка бе представена доста подробно. Правили сме интервю и с Петро Порошенко, но по време на Оранжевата революция през 2004 г. Интервюирали сме и Андрей Парубий - комендант на палатковия лагер на Майдана. Той отговаряше за всички настанили се там паравоенни групировки. Точно той малко след това оглави Съвета за национална сигурност, който изготви списъка с журналисти. Днес Парубий е зам.-председател на парламента. Навремето е бил председател на Социал-националната партия на Украйна, на чийто флаг имаше нацистки символ", допълни журналистката.

Нейният четвърти филм бил заснет в Одеса и Славянск. В Одеса обект на нейното внимание били събитията в Профсъюзния дом, когато над 100 души бяха изгорени.

"Това е картината, която съм представила от Украйна. За мен тя е доста обективна. Затова си задавам въпроса откога обективното отразяване на събитията в една държава се превръща в заплаха за нейните национални интереси. Показали сме всичко безпристрастно, без обаче да крием информацията, която не отговаряше на тогавашното пропагандно клише. Може би това по някакъв начин не се е харесало", смята Йончева.

В същото време Магдалена Ташева заяви, че се чувства поласкана от забраната да влиза в Украйна.

"Дошлият на власт с нацистки преврат олигарх Порошенко не представа да ме ласкае. Аз да бъда оценена като заплаха за националната сигурност и териториална цялост на 46-милионна Украйна, над 6 пъти по-голяма от България, е нещо повече от ласкателство", заяви Ташева, цитарана от пресцентъра на "Атака".

Тя обяснява, че е поставена под номер 2 в списъка и съжалява, че "един французин" я е изпреварил. Атакистката обаче е доволна, че е изпреварила ключови политически фигури от Русия. Според Ташева заплаха за Украйна е самият Порошенко и онези, които са го качили на власт, защото са довели страната до разпад.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък определи забраната като "признак за политическа значимост". Той също фигурирал в украински "черен списък".

"Аз не знам защо един президент на държава се занимава с редови депутати като нас. Явно му бъркаме нещо във вижданията му, но ние защитаваме принципи. Аз и госпожа Ташева сме убедени, че този режим в Украйна дойде с преврат", коментира Сидеров.

И допълни, че Украйна все пак е братска държава и тя ще се развива добре, когато властта там се смени.