Христо Иванов няма никаква воля да се бори с отрицателните явления.

Това отговори тази сутрин по Нова тв вторият човек в АБВ Румен Петков на въпрос за позицията на партията му по съдебната реформа. Първо той не се съгласи с водещата, че "са се извъртели", а са имали достатъчно последователна позиция - съгласили се да дадат 3 гласа, за да покажат политическа воля за реформа в съдебната система. Но после не били съгласни с неща като разпределението в бъдещата прокурорска квота във ВСС - 6 политици на 6 човека от системата.

Той даде пример с посещението преди дни на представители на Венецианската комисия, които също имали серия от забележки - включително и за въпросните квоти.

"Това е, което ние го говорим отначало - че не е редно да се демонстрира политическо надмощие в прокурорската квота. Този въпрос е принципен. Ако ние като държава искаме да сведем до минимум политическото влияние в съда и прокуратурата. Ако го усилваш, тогава какво казваш на прокурорите", попита Петков.

Водещата настоятелно му зададе въпроса - с какво толкова прокуратурата е спечелила АБВ на своя страна: "С КТБ ли? С осъдените висши корумпирани лица ли?"

"... С риск да ви изненадам - присъдите ги издава съдът", отбеляза Петков.

След което припомни, че многократно е атакувал прокуратурата.

"Въпросът не е коректен как са ни спечелили за нечия поддръжка. Не става дума за поддръжка на този главен прокурор - ние искаме да покажем на обществото, че искаме да намалим възможността за политически натиск над прокуратурата", обясни Петков позицията на партията си.

Той подчерта, че няма как да подкрепят промените в Конституцията, ако квотното разпределение остане такова, каквото се предлага от правосъдното министерство.

И веднага откри нова тема - за 500-те хиляди лева, които сме изплатили само тази година за забавено правосъдие.

"Питам от няколко месеца - защо ние с вас трябва да плащаме на граждани за това, че са осъдили държавата? И защо министърът на правосъдието, който има пълната информация - кои са тези съдии, следователи, прокурори, защо ги крие? Има докладите на Инспектората с имената на съдиите и прокурорите, които са довели до това забавено правосъдие... И ние плащаме на изнасилвачи, на рекетьори, на крадци. 

 - Е, като питате, какво ви казва той - попита водещата.

- Ами нищо не казва - това е проблемът. Т.е. - той няма никаква воля да се бори с тези отрицателни явления."

По повод на кризата с бежанците бившият вътрешен министър коментира, че правилно сме пратили армия на югоизточната граница, защото такава вече е и европейската практика.

"Трябва да бъдат използвани всички инструменти в рамките на закона. Ние имаме граница и всеки, който я нарушава, престъпва закона. Трябва да търсим и хуманното решение, но то не трябва да излиза извън рамките на нашата национална сигурност", смята политикът.

Той каза, че вижда 3 проблема:

"Европа се оказа напълно неподготвена. Второ - че са крайно непропорционално разпределени отговорностите между държавите, които със зоологически ентусиазъм участваха в т.нар. арабска пролет, без да бъде направен анализ. И трето - ние се нуждаем от единна правна уредба в ЕС, защото сега имаме много различия от гледна точка на противодействието. Нямаме дори ясни квалификации и определения какво е бежанец. Няма как да се придвижваш през половината свят без документи и всички да твърдят, че са сирийци. Колко милиона стана Сирия?"

Според него България честно трябва да каже и на прииждащите мигранти и на партньорите ни, че нямаме потенциал да приемем "всичко това, което са задава от Одрин насам".

Това, че мигрантите не искат да останат у нас според Петков не трябва да ни успокоява.

"Въпросът е дали някой не пробва канали за трансмисия на хора, наркотици или стоки с двойна употреба", каза той и наблегна, че е убеден, че се пробват такива канали.

"Фактът, че тези хора разполагат с димки, с мегафони, че беше намерено оръжие... Значи това не е толкова импровизиран поход на хора, които търсят свобода и по-добър живот."