Преди две седмици група протестиращи хвърля домати по Народното събрание и влизащите за пленарно заседание депутати. Темата се оказа интересна за вас, нашите читатели, на много нива - политическо, социално, обществено. Но най-изненадващ бе острият спор в коментарите за това дали доматите са плодове, или зеленчуци, както ги нарекохме и ние, и единият от протестиращите.

Има ли такова нещо като зеленчук? Кое точно е плод? Тези въпроси поставя репортерът Хенри Николс от Би Би Си и достига до интересни отговори.

Николс пита Волфганг Стъпи, ръководител на изследванията на сравнителна растителна и гъбична биология към Кралските Ботанически градини. 

Ето какво отговаря той:

"Не, ботанически. Терминът "зеленчук" не съществува в ботаническата терминология."

От биологична гледна точка има растения, но не и зеленчуци. Доматите са от семейство Картофови, а самият домат, който ядем, е месест семков плод.

Ами морковите и ряпата? Те не са плодове на растенията - от ботаническа гледна точка, обяснява Стъпи, те са просто корени. Лукът и чесънът пък са... луковици. И лалетата имат луковици. Картофите са грудки. Аспержите - стъбла, марулята - листа, а броколите и карфиола - съцветия.

Наистина ли няма зеленчуци? Оказва се, че съществуват - но в друг смисъл. Ето какво пише известният хранителен историк Харолд Макджи:

"Зеленчук" получава сегашната си дефиниция преди няколко века и всъщност означава част от растение, което не е нито плод, нито семе."

Но дори и в кулинарията дефиницията за "зеленчук" зависи от дефиницията за плод. А плод, казва професор Стъпи, е "всяка структура от растението, която има или би трябвало да има семена." Така че според Макджи, доматът не би трябвало да е зеленчук.

Но по тази логика краставиците, тиквичките, патладжаните и много други растения в хладилника ни също не са зеленчуци. Също така бобът, царевицата, чушките. 

Един от коментаторите в Би Би Си, Андрю Шог, предлага удобен начин да гледаме на домата:

"Технически е плод, защото има семена. Зеленчук е, защото е част от растение и се ползва като несладък "зеленчук" в готвенето."

Професор Стъпи обобщава:

"Ако сложиш шапката на ботаник, доматът е плод. Ако си сложиш шапката на главния готвач, доматът е зеленчук."

Но има и друга гледна точка - правната. "Плодоветe" и "зеленчуците" имат своята дефиниция и стандарти в Международната организация по стандартизация, както и своя ISO код.

Европейският съюз има своите изисквания към някои плодове и зеленчуци, сред които и доматите - можете да ги видите тук, от страница 109 нататък. Но в този документ никъде не става ясно дали доматите са плодове или зеленчуци. През 2001 г. обаче, когато се обновяват стандартите за сладка, доматът, заедно със сладкия картоф и моркова, са обявени за плодове - когато са в сладко. Да, има Директива на Съвета на Европа за сладката, конфитюрите и мармаладите още от 1979 г. Приложена в България можете да я видите тук.

Но в България имаме и други наредби. Една от тях е за условията и реда на сортоизпитването, признаването, вписването и отписването на сортове. Можете да я видите тук. В приложение №3 към чл. 6, ал. 2 доматът е вписан под "видове земеделски растения - зеленчукови."

Така че в България, освен ако не правите сладко от тях, доматите не са плодове.