Помните ли коя е Бритни Спиърс? Това вече пораснало момиче на попмузиката стана световно известно преди петнайсетина години, а един от хитовете й беше „Oops!... I did it again”. Точно по същото време ДПС официално влезе във властта като коалиционен партньор и от този момент нататък започна процесът на финалното структуриране на организацията като стройна корпорация за разпределяне на постове, влияние и средства. С една дума - порции.

„Оппа!... Пак го направих!“, казва на български цитираната песен. И всички ние, точно като тийнейджърки, отново паднахме в капана на евтините скандали, чиято единствена цел е да няма... неевтини скандали.

Да, за „Кой уши байряка“ става въпрос. За тази елементарна провокация от предизборна проява на ДПС в Исперих, на която турският фолклорен изпълнител зарадва публиката с един куплет от песента за Райна Княгиня на български език и един куплет от песента за хубавата Райме на турски език, които всъщност споделят една и съща народна мелодия.

Случаят нито е първи по своя характер, нито ще бъде последен. Затова в Клуб Z решихме да подходим максимално коректно и обрано – представихме политическите реакции след изпълнението, дадохме думата и на самия изпълнител и смятахме да приключим историята. На третия ден след проявата в Исперих обаче България се събуди с окупирани сутрешни блокове от темата – полемики във времето, обикновено запазено за най-горещите теми, както и за министри и партийни лидери. Народното събрание може и да не събра кворум, за да приеме целия Закон за училищното образование, но събра енергия за гневни и остроумни декларации в двете посоки. Вече беше пределно ясно:

Оппа!... Пак се хванахме!

Няма нужда да припомням за изказването за обръчите от фирми в „Шоуто на Слави“ и за разпределянето на порциите в село Кочан. Всички вече направиха тази асоциация. Формулата е една и съща – една единствена провокацийка от страна на лидера на ДПС и пишман патриотите започват:

500 години ни клаха! Поругават националните ни светини! Антибългарски атентат! Ще отцепят Кърджали! Да се извинят!

Нали всички знаем, че колкото повече подобни скандали има, толкова повече гласове в урните получава ДПС, толкова повече гласове в урните получават и пишман патриотите. И едните, и другите продават страх, само че използват обща реклама.

Разбира се, че изборът на песента за проявата в Исперих е провокация. Разбира се, че тя е извършена пред камери – иначе има ли смисъл? Разбира се, че е било известно какво ще последва. Познаваме се, все пак.

Разбира се, че Лютви Местан ще продължи да търси камерите на националните телевизии, за да спомене пред тях някоя дума на турски език. Разбира се, че докато областните управители го глобяват точно с 681 лева, той ще продължи да нарушава закона, а избирателите му да стават все по-сплотени.

В това време хората откриха вода на Марс...

Пишман борбата

Страшна борба пада срещу ДПС. То са декларации, то са интервюта, то са статуси във фейсбук. Браненето на българщината е денонощно и неуморно. Даже пот хвърчи от екрана.

Сутрин обясниш как следващото изпълнение на „Кой уши байряка“ с турски думи направо ще доведе „Ислямска държава“ в Исперих, а на обяд преизбереш предложенията на ДПС за подуправители на БНБ.

По икиндия искаш прокуратурата да забрани на ДПС да изпълнява възрожденски песни, а надвечер си на делова вечеря в хотел с име на град, който е дал име на стена.

На следващата сутрин предлагаш да се влиза в затвора за говорене на турски, по обяд вече си дал интервю за някой от сайтовете му, а надвечер си гост на официалната трибуна на „Левски“. Но си лягаш рано, защото на следващия ден си на делова среща в Н-ския град, за да видиш там нещо онзи търг, нещо подизпълнителя там, нещо да мине отново с намигането му.

Удобно е да не забелязваш кой и как прибира лъвския пай от обществените поръчки, кой и как назначава ключовите позиции в съдебната система, кой и как пердаши всеки противник на статуквото с медиите си, кой и как е извън правила. Отвъд закона.  

По-сигурно е някакси да вееш байряка. И теб ще те харесат повече хора, и той ще сплоти избирателите си. Играта може да е елементарна, но за теб е сгодна. И за него. Изчегъртване е това, все пак. 

А силно охраняваният с държавни пари господар на сарая сигурно понякога въздъхва „Ех, колко малък, но изключително прост народ сме... Как да не им се качиш на главата..."