Климатикът на новия модел на електромобила Tesla - X, e готов за Деня на страшния съд. Той има три режима, като плюс стандартните, които вкарват въздух отвън или рециркулират този в купето, е добавена и защита срещу биологично оръжие, стана ясно при официалното представяне на електрическата кола.

С натискането на бутон на таблото, се създава повишено налягане в купето, което предпазва от навлизането на вредни елементи от околната среда.

Дали паник бутонът действително ще свърши работа? От сайта Gizmodo са се консултирали с експерти по биологично оръжие.

"Ако се притеснявате от бактериални агенти като антракс и чума една добра филтърна система ще ви свърши работа", казва полк. Рендъл Ларсън, директор на Института за вътрешна безопасност.

Използваният от Tesla хепафилтър може да отстрани 99,97% от частиците с размер над 0,3 микрона (б.р. 1 микрон (микрометър) е равен на милионна част от метъра) от въздуха. Това е достатъчно, за да спре бактерии като тази на антракса, която е с размер между 1 и 1,2 микрометра.

Но подобен филтър няма да спре всички вируси, защото някои от тях, като тези на грипа или едрата шарка, са с много по-малки размери.

Другият сериозен проблем е, че за да активирате режима за биологична защита, трябва да сте предупредени, че наблизо може да има подобна атака. Което е доста трудно да се установи, преди да се проявят някакви симптоми на зараза.

"Ако един автомобил е с добър климатик, дори и режимът на рециркулация може да ви предпази достатъчно, стига да не сте в самия облак на зараза, казва Ларсън.

Но филтърът на Tesla X може да е полезен и срещу полени и неприятни миризми.