Американската агенция за разработка на нови технологии DARPA вече тества чипове за имплантиране в мозъка върху хора, но не и войници, съобщи американското онлайн издание Fusion.

От десетилетия има информация за подобни разработки, но вече има повече официална информация. Чиповете целят да се подобрява цялостното състояние и да се борят травмите върху мозъка.

"От 2,5 милиона американци, които служиха в Ирак и Афганистан, 300 000 от тях се прибраха у дома с черепно-мозъчна травма", пише журналистката Ани Джакъбсън пред американското национално радио. "DARPA инициира серия програми, които да помогнат на когнитивните функции, да възстановят част от щетите. Всички тези програми са свързани с имплантирането на чипове в мозъчната тъкан."

В новата си книга за историята на DARPA - "Мозъкът на Пентагона", Джакъбсън пише за "класифицираните мозъчни програми" на агенцията. Учените, твърди тя, вече тестват "безжични нервопростетики за имплантиране."

"Войниците позволяват малки машини, или чипове, да бъдат имплантирани в техните мозъци", пише Джакъбсън в книгата. "Въпреки множество молби към офиса на секретаря по отбраната, DARPA отказа да ми даде интервю с един от тези ранени воини."

Говорител на агенцията заяви пред Fusion, че "мозъчно-неврални интерфейси" не са инсталирани във войници, въпреки че изследователите са започнали тестване на подобни устройства като временно имплантират елекрически масиви в мозъците на доброволци, които по друга причина се подлагат на операция. Defence One, онлайн военно списание, съобщи миналата година, че DARPA работи върху мозъчни чипове, които се борят и с пост-травматичен стрес, но още не е започната и тестовата фаза. Когато DARPA започна своята RAM програма (Restore Active Memory - възстановяване на активната памет), агенцията прави прогноза, че до 4 години ще се имплантират постоянни чипове в хора.

Но ползата няма да е само за войниците - според Джакъбсън, така ще може да се разучава и създаването на изкуствен интелект, който да е на ниво на човешкия.

Джакъбсън е отразявала военни действия през цялата си кариера, и е ровила в изключително много документи на агенцията, които дават поглед в бъдещето на войната, но е и притеснена дали наистина искаме такова бъдеще.

"Кое ще е следващото, роботи убийци?" пита тя в книгата.

DARPA разработва десетки технологии за помощ на войниците. Много от тях се пренасят и в цивилния сектор - разработките им върху простетиките подобряват технологията не само за армията. Други са като извадени от комикс - като например екзоскелети, далечно наподобяващия костюма на едноименния персонаж от "Железния човек".