От самото начало е ясно, че само с въздушни удари няма да стане. Няма как да контролираш едни територии, без там да има хора.

Това каза външният министър Даниел Митов по БНТ. Той обаче определи, че големият проблем е кой точно ще влезе.

"Вашингтон не желае да го прави, защото постоянно е обвиняван. ЕС също има много големи резерви по темата. Ние отдавна сме казали, че държавите от региона трябва да поемат своята отговорност. ИД е заплаха за всички ни и то първо за държавите от региона", каза дипломат № 1 след връщането си от сесията на ООН в Ню Йорк.

Той обаче каза, че в момента умерената сирийска опозиция се бие на 2 фронта – веднъж срещу армията на Башар Асад и веднъж срещу ИД. И това е било цел на самия Асад.

По отношение на бежанците Митов заяви, че ЕС има сили да регулира тази криза, но първо "трябва да престанем да си говрим за квоти".

Фокусът трябва да е Сирия, като цялостта й трябва да остане. Второ е ИДИЛ да бъдат унищожени. И трето - да се намери начин за плавен политически преход, обяви дипломат № 1.

Спорд него хората, които идват към Европа в момента са от лагерите в Йордания и Ливан – такива, които преди три и повече години са избягали от гражданската война. Те вече в продължение на години не виждат опция Асад да си тръгне и затова търсят други пътища.

"Ако той не си тръгне, първо - вълната ще продължи и второ – това ще бъде знак към всеки друг диктатор, че каквито и престъпления да извърши, ще има кой да го защити и може да остане на власт", каза Митов. 

Според него изходът е Европа да финансира бежански лагери и центрове извън рамките на ЕС. "ЕС е длъжен да помогне на Турция в това отношение, както на Ливан, както на Йордания", каза той.

Той определи като тежка битката с нелегалния трафик на хора.

"Защото част от хората не са никакви бежанци. Икономическата миграция създава проблеми и на самите бежанци, които имат нужда от помощ, но и създава неприятно усещане, че има и друг вид процес. Колкото по-добре една страна си спазва споразумението за реадмисия, толкова повече финансова помощ трябва да получава. Трябва да променим и Дъблинския регламент", смята министърът.

Според него регистрационни центрове трябва да се разкрият и извън ЕС, да се изработи система за легална миграция – извън рамките на ЕС да има начин, по който регално да се приемат хора, и така да се обезмисли бизнесът на трафикантите.

За да няма широка коалиция като при Втората световна война, той посочи, че "не може да се предприемат сепаратистки действия", явно имайки предвид Русия.

"Не могат да се поставят предварително условия като това сирийският диктатор Башар Асад да не бъде пипан.

Аз се надявам в хода на разговорите да се стигне поне до разбирането, че разговори с режима на Асад може да се водят, но в края да има контролиран политически преход. Човек, който е организирал гражданската война, избил е стотици хиляди свои съграждани и е виновен за всички разселени, няма как да има легитимност. Този човек трябва да отговаря за това, което е извършил."