Те са като ин и ян... Само че са не две, а три „рибки“ и някак си чудно се допълват до най-съвършената фигура в геометрията - 360 градуса. И още нещо – бяла май няма, всички са черни. 

Не съм първият, който смята, че колосът ДПС стои върху три кита - бизнес, медии и съдебна власт. Някой си ром от Самоков е просто демо версия, с която аз, ако бях от Движението, щях да се рекламирам пред други сходни структури. И да обучавам младите последователи от люпилнята за кадри.

Първият кит е бизнесът – на регионално ниво се намира лицето, което ще свърши работата. И мантрата – дали е Хасан, Асен или българинът Георги, е пълна глупост от години. Важно е да осигурява вярност на партията – да води стадото пред урните и - предполага се - съответните отчисления от това, което си изкара благодарение на същата тази партия .„Предполага се“ казвам, най-малкото заради едни стари истории от една оперативна разработка, в която се говореше за някакъв апартамент на ул. „Позитано“, където идвали чувалите с кеша. „Лиани“ се казваше.

Срещу това съответното лице се оставя „да работи“ на терен по свое усмотрение, стига да се кланя на „правилния господ“. В нашия случай имаме човек с поне 6 присъди, който от две десетилетия движи т. нар. „частно енерго“, излиза в полицейските разработки за незаконен дърводобив, в инцидентите между българи и цигани през 2000 г. Именно в Самоков имаше потресаващ случай – арестувани за незаконна сеч ромски каруци просто с щурм бяха освободени от двора на Горското... Т.е. - тълпата по-силна от държавата? Водена от местния силовак... познайте кой.

В конкретното демо медийният кит беше в пасивната роля. Спи някъде из водораслите и просто не те закача. До оня ден. Има тишина, така нужна за съответния тип дейности. А когато се появи някаква си телевизийка отнякъде, за която се чува, че били ударили на камък опитите за овладяването й, изведнъж по системата става късо. Неслучайно рейтингът на въпросната телевизия расте, а на една друга пада.

Мога да дам обратен пример с войната срещу президента например. Там медийният кит е в авангард – води ескадрилата. Защото срещу другите два има имунитети, а и по ред други причини.

Та, идваме до третия. Как ром със 7-и клас надхитря пустата държавна правоохранителна машина вече две десетилетия? Кои ли адвокати са го защитавали?. Или това, което явно битува в съзнанието му – усещане за тотална слободия и безнаказаност, може би се мотивира от някакви други възприятия.

Ромите в Самоков са, казват, около 10 000 – 12 000 при има-няма 30 000 град. Сметнете си го в проценти.

Пак сравнение: ченгеджийско-прокурорският кит например бе активиран в главната роля, когато трябваше срещу някаква банка да се стовари въоръжена до зъби армада от патрулки. Все едно вътре очакваха да е Ал Багдади или поне онзи ММА-боец от Слънчев бряг с гаечния ключ. А не лелки и счетоводители с очилца. Но това влияе знаете как на която и да е банка. Да не говорим за последващите ходове...

Интересно е, че едно изследване на Висшия съдебен съвет (чест му прави, че го публикува!) посочи, че 57 % от гражданите, 56,46 % от действащите магистрати и 64 % от юристите, практикуващи извън съдебната система установяват ниско доверие в системата.  

Вярно - сега прокуратурата ще се активира и ще смачка гражданина ром. Вярвам. Но това означава само една пешка по-малко на дъската. То дори и пешка не е – нещо по-ниско...

А идеалната симбиоза на трите кита няма да бъде пипната.