Ограничаване на бюджетния дефицит до около 2% от БВП и повече пари за образование и инфраструктура. Такива ще са приоритетите на финансовия министър Владислав Горанов за бюджета за следващата година.

През тази година очакванията са бюджетният дефицит да е в рамките на 3 на сто.

"За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг", каза той.

Проектобюджетът за 2016 г. ще бъде внесен в парламента до края на месеца.

Днес Горанов започна серия от консултации с политическите сили. Първи през финансовото министерство минаха представителите на "Патриотичния фронт", а другата седмица ще има срещи и с останалите партии, участващи в управлението.

След срещата с националистическата коалиция Горанов обяви, че за него най-важното са образованието като инвестиция в човешкия капитал и инфраструктурата. Търсел максимално добър баланс между двете области.

"Знаете, че ГЕРБ иска да развива инфраструктурата, за мен освен тази част, ако може да се каже от хардуера, трябва да се инвестира и в образованието най-вече като се харчи повече и по-ефективно", разясни Горанов.

Горанов обаче изрично уточни, че повечето от партиите, подкрепящи правителството, искат друго, а именно - да бъдат заделени повече пари за отбрана и сигурност.

"Държим да има повече средства за отбрана, МВР и образование", потвърди след разговорите и лидерът на ПФ Валери Симеонов.

А Горанов не изглеждаше особено щастлив от подобно степенуване на значимостта на бюджетните цели.

"Ако се очертае такъв приоритет, очевидно ще има повече пари там, но не съм сигурен дали е правилно това да е българският национален приоритет", каза финансовият министър.

Горанов обясни и че се търсят около 50 млн. лв. за коледни добавки за пенсионерите като целта била да се повторят бонусите за възрастните хора, раздадени за Великден. Тогава пенсионерите с ниски пенсии получиха по 40 лева.

Министърът коментира и думите от интервюто пред ТВ7 на банкера Цветан Василев по негов адрес. Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ посочи Горанов като човек на ДПС депутата Делян Пеевски.

"Предлагам Василев да се върне в България и да покаже как може да стане спасяването на активи. Това, което той остави, тръгвайки си и бягайки от България, бяха липсващи 206 млн. лв. от касата на банката, която вече е в несъстоятелност, и отделно, впоследствие доказано с одитни доклади, огромна капиталова дупка. Да дойде и да си докаже тезите", каза Горанов.