Германското правителство и Европейската комисия провеждат неофициални разговори за създаването на Европейски данък солидарност, който да помогне за покриването на разходите по грижите за бежанците, съобщава „Зюдойче цайтунг“, цитиран от БГНЕС.

Парите биха могли да бъдат събирани чрез допълнителна такса на петрола или чрез увеличаване на ДДС, се казва в статията. Според вестника част от допълнителните средства ще бъдат използвани за подсилване на външните граници на съюза в държави като България, Испания, Гърция и ИталияРазмерът на таксата все още не е фиксиран.

Пред изданието обаче правителството в Берлин е отрекло да мисли за европейски данък солидарност.

„Нещата стоят така: Нито искаме увеличение на данъците в Германия, нито искаме въвеждане на европейски данък“, заявява говорителят на правителството Щефен Зейберт.

Тази година повече от половин милион имигранти от Близкия изток и Африка пристигнаха на територията на Европейския съюз, предизвиквайки спорове за решението и финансирането на кризата с бежанците. ЕК заяви по-рано, че държавите от съюза, чийто средства рискуват да бъде засегнати от кризата, могат да получат облекчение на бюджетите си.