В общественото съзнание Свиленград, който е разположен в близост до три граници, се свързва най-вече с митницата. И с периодично избухващите скандали около нея. Местният вот обаче обозначи града като едно от местата, в които левицата и десницата подкрепят един кандидат-кмет - борещия се за 4-ти мандат Георги Манолов. Манолов се радва на доверието на БСП, АБВ и по-голямата част от Реформаторския блок. Единствено СДС подкрепя кандидата на ГЕРБ Иван Андреев.

Подобни колаборации винаги изглеждат странни отстрани, но са често явление в малки общини. На последните два вота Манолов е бил избран с около 80% от гласовете още на първи тур, което означава, че подкрепата за него от страна на целия политически спектър, не е от вчера.

"В малките градове хората се обединяват около мажоритарния кандидат".

Това е краткото обяснение на Виолета Йорданова, която е пи ар на Манолов. Подобно мнение изрази и Славка Желязкова, председател на ДСБ-Свиленград, която бе потърсена от Клуб Z за коментар:

- Г-жо Желязкова, как стана така, че в Свиленград вие подкрепяте кандидат-кмет, който се поддържа от БСП и АБВ?

- Подкрепяме Георги Манолов като независим кандидат. Ние първи подкрепихме кмета. Никой друг не беше го подкрепил, когато ние излязохме във вестника, че го подкрепяме. Очаквахме той да обяви как ще се яви - като независим кандидат или от името на някоя партия. Просто го подкрепихме. Първи бяхме, когато казахме: след като е независим кандидат ние го подкрепяме. БСП последна каза, че го подкрепя.

- Какви са ви аргументите за подкрепа на Манолов, с какво той ви спечели?

- Направил е много за града ни.

- Например?

- Ами един момент, да ви изкарам просто програмата... Изграден водопроводен канал в квартал "Никола Стефанов", подмяна на водопровода в кв. "Изгрев", помпена станция на река Марица, младежки парк, парк за отдих, център за възрастни, ремонт на детски ясли... Всичко това е направено. И още много други работи. Очевадно нашият град е придобил европейски облик.

- Отдалеч обаче ситуацията изглежда като някакъв трайно установен олигархичен модел -  малък град с дългогодишен кмет, който се подкрепя от почти всички партии. Подобни случаи има в много общини в България.

- Не е така. Как олигархичен модел...

- Когато всички партии са на едно място народът обикновено е в опозиция.

- Народът не е в опозиция. Аз виждам, че много от хората го подкрепят в Свиленград. Хората го искат, подкрепят го. Той е един от кметовете, които са направили толкова много за града. В момента се бори за 4-ти мандат, като първия му мандат не беше цял.

- Смятате ли, че г-н Манолов ще победи още на първи тур?

- Времето ще покаже.

- Имате ли сериозни противоречия с местната организация на ГЕРБ, след като сте зад различни кандидати?

- Не, нямаме. Не сме в конфликти. Всеки си подкрепя своя кандидат.

Всеобщият любимец Манолов е на път да се превърне в емблема на Свиленград. Също като митницата. Дали между близостта на града до митницата и близостта на отявлени политически врагове на местна почва има нещо общо е въпрос на анализ. Фактите обаче са безспорни. И те поне засега категорично са в полза на Манолов. Дали тази ситуция ще се промени ще стане ясно след седмица.