Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Исканията са във връзка с разследване на Софийска градска прокуратура на хулиганска проява в София на през нощта в петък срещу събота. Тогава двамата атакисти щурмуваха клекшоп в на столичния булевард "Раковски" близо до НАТФИЗ. Според тях там се продавали наркотици и контрабандни цигари.

Доказателствата по делото сочат, че Сидеров и Чуколов в съизвършителство по между си са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, съобщават от прокуратурата. 

Според държавното обвинение деянието им е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи при СДВР, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред и се е отличавало по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост. 

Установено е също, че Волен Сидеров и Десислав Чуколов поотделно са причинили леки телесни повреди на двама полицаи при изпълнение на службата им. 

Законова пречка за наказателното преследване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов е обстоятелството, че те са народни представители в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Парламента на Република България, тъй като съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията в тези случаи Народното събрание е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народните представители престъпления от общ характер - престъпление по чл. 325 ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 от НК и престъпления по чл. 131 ал.2, пр.4, т.3 вр. чл. 130 от НК. 

От пресцентъра на парламента потвърдиха пред Клуб Z, че днес в 16,20 часа в деловодството на Народното събрание са постъпили исканията за сваляне на имунитетите на Сидеров и Чуколов.