В България вече няма да има избори. Когато през 2009 г. заедно с десетина граждански организации направихме първата кампания срещу купуването на гласове, основният ни аргумент беше ясната перспектива за подмяна на представителството с един нов феодализъм. За т.нар. политическа класа ставаше все по-удобно да купи гласовете на хората, вместо да се опитва да ги убеди да гласуват за една или друга партия.

Днес цикълът вече е затворен. След четвърт век блуждаене около демократичния принцип за гражданско представителство, отново избрахме правешката школа на политическо устройство. Благата отново текат само отгоре надолу, пак само вертикално - населението няма вкус и възможност за хоризонтална самоорганизация, трудещите се благодарят за кебапчетата, бирата и за някой лев "джеб парасъ", а социолозите са в отпуска. Дали някой заканително ги прати в отпуска или те се скриха по собствено желание - не е много важно. Важното е, че си е голям риск да питаш хората за кого искат да гласуват, а на следващия ден някой да им даде по 20 лева, за да гласуват както трябва, а не както искат.

Всеки етап на дегенерация на българската политическа система обратно, до статута на правешки обор, започва с бичуване на социолозите, "че не са познали". На тези избори има и референдум. За него предвидливо се взе решение гражданските организации да не могат да агитират - не им влиза в работата. Тези, които имат право да агитират - партии и инициативни комитети - мълчат.

Политическият избор се свежда до щедро раздаване на по 20-30 лева на калпак като в замяна се целува ръка за благодарност. Позициите са разпределени - един купува български мъртви политически души, другият - турски и цигански мъртви политически души. Вихри се консенсуален плурализъм с главни герои бат Сали, Пиже и някои по-крупни дейци на новия български обществен живот. На 25 октомври тези, които са набелязани ще отидат до урните.

Светът отново се запали... Ние отново се снишаваме...