Малайзия арестува хакер от Косово, предал на "Ислямска държава" (ИД) личните данни на 1400 американски военнослужещи и държавни чиновници, съобщи в. "Вашингтон таймс".

Ардит Феризи бил задържан в Куала Лумпур по искане на Вашингтон. Новината бе потвърдена от американското Министерство на правосъдието. САЩ ще поискат екстрадирането му.

Американците подозират Феризи, че оглавява група хакери от Косово. Той предал откраднатите данни на Джунаид Хюсеин - човекът отговарящ за пропагандата на ИД, известен още като Абу Хюсеин ал Британи. Смята се, че той е бил убит в края на август при атака с американски дрон в Сирия.

Ардит Феризи успял да открадне данните на над 100 000 души от сървъра на американска компания за търговия на дребно. Всички тези хора били нейни клиенти. Косоварът се сдобил с техните имена, електронни адреси и паспортни данни, както и пароли за достъп до сайта на компанията.

От тях обаче Феризи предал на Ал Британи само 1351 имена - на военни и държавни чиновници. А пропагандаторът на ИД ги огласил в интернет.

Ако бъде признат за виновен, косоварът може да лежи в затвора до 35 години.