Руски хакери са проникнали в сървърите на Dow Jones & Co., собственикът на в. "Уолстрийт джърнъл" и други медии и доставчик на финансова информация, като са задигнали данни с идеята да ги изтъргуват, преди те да станат публично известни, съобщи Блумбърг. По случая от повече от година тече разследване на ФБР, Сикрет сървис и Комисията по фондовите борси.

Според запознати с разследването, случаят е много по-сериозен от станалия известен преди седмица инцидент в Dow Jones, при който стана ясно, че хакери са измъкнали данни за 3500 потребители на финансовите услуги на компанията.

Все още не е доказано, че има връзка между двата случая, но според разследващи, руските хакери са "дърпали" и подготвяни за публикуване статии.

Пдобна информация може да се изтъргува скъпо. Например, публикации за предстоящи сливания между публични компании обикновено водят до ръст на цените на акциите им. Допълнително в системите за финансова информация се залагат корпоративни съобщения, които имат "ембарго" за публикуване преди определена дата или час, а те също могат да доведат до промяна в цените на акциите.

През август федералните власти разкриха действала от години схема, при която базирани в Украйна рускоговорящи хакери "преслушвали" над 150 000 корпоративни прессъобщения от сървърите на PRNewswire Association LLC, Marketwired и Business Wire, преди те да бъдат публикувани. Твърди се, че групата се е облагодетелствала с над $100 млн. от сделки с акции на базата на т.нар. вътрешна информация.