Държавна политическа протекция за ДПС и финансови облаги за собствениците на цигарени фабрики у нас видя Реформаторският блок в предложението осигурителните прагове в сектора на тютюнопроизводството да останат непроменени през 2016-а. 

"Оценявам като особено тревожно предвидените лобистки изключения за цял бранш и за отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС. Проблемът ще бъде обсъден и утре на извънредно заседание на ПГ на РБ", коментира лидирът на реформаторите Радан Кънев, който е на предизборна обиколка в северозападна България. 

За да не се спекулира с темата по време на изборите, съпредседателят на блока ще настоява да се срещне със социалния министър веднага след първия тур на местния вот, но преди проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за 2016 г. да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

Плановете на правителството са догодина минималният осигурителен доход да се увеличи за всички икономически сектор, отбелязващи ръст, но изненадващо социалният министър Ивайло Калфин обяви, че само производството на цигари не отговаря на поставените критерии и на практика ще бъде освободено от допълнителната осигурителна тежест. Без да прави сметка, че половината от работещите в сектора малко над 3000 души всъщност са заети в групата предприятия под шапката "Булгартабак", където част от акциите са в ръцете на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Предлагам увеличение със 7.5% на минималния осигурителен доход (МОД) за бизнес дейностите, при които се отчита ръст на икономическите показатели. Такова повишение се наблюдава при всички икономически дейности с изключение на една - производството на тютюневи изделия. Точно заради отрицателния прираст там предлагам и да няма корекция на минималния осигурителен доход и той да остане същият като този от миналата година", заяви Ивайло Калфин, цитиран в сайта на социалното ведомство.

В случая министърът се позовава на данните от Националня статистически институт, според които в сектор "Производство на тютюневи изделия" към средата на годината има спад на заетостта с 4.2% спрямо второто тримесечие на 2014 година. Според отчетите на двата основни играчи на пазара обаче - "Кингс" и "Булгартабак холдинг", се вижда, че двете компании подобряват финансовите си показатели.  Консолидираният отчет на "Булгартабак холдинг" за първото полугодие показва, че общите приходи на групата нарастват с 5.4% на годишна база, а чистата печалба се е увеличила с 290% до 36.6 млн. лева. Последните данни от проучванията на пазара са към август и показват, че "Булгартабак", и "Кингс" вдигат пазарните си дялове - съответно до 30.7% и 11.7 на сто. Дори в отчета си холдингът се хвали с по-големите си продажби покрай борбата с контрабандата.