Сайтът "Хаштаг-БГ", добил популярност с това, че редица партии и инициативни комитети, предимно от Видин, решиха да насочат към него медийните си пакети за агитация на референдума, сам се е отказал от няколко поредни транша, стана ясно от заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). Те са в размер на над 115 000 лв. 

До момента към "Хаштаг-БГ" са насочени близо 160 000 лв. от инициативни комитети и партии, агитиращи и с "да" и с "не" на въпроса на референдума. Както Клуб Z писа, в няколко поредни дни от миналата седмица, до ЦИК бяха изпратени заявки за още договори със сайта. 

Пакет от 37 000 лв. искаше да насочи Инициативен комитет (ИК) с председател Емил Иванов, 31 290 лв. - ИК на Павла Цветкова, и 30 000 лв. - ИК на Ивайло Петров. Имаше и запитване на партия "Бургас" за нов договор с "Хаштаг" за 17 520 лв. "Бургас". ЦИК не прие нито едно от тях.

Сега в комисията е пристигнало писмо от "Хаштаг", в което се посочва, че по молба на заявителите, тези заявки се оттеглят. Те обаче смятат да ги пренасочат към други медии. Става въпрос за сайта "Гласове" на журнлиста Явор Дачков и за видинското радио "Гама", собственост на Матей Евтимов.  

Случаят "Хаштаг" нямаше да е любопитен, ако всички партии и инициативни комитети, които насочват пакетите си към този сайт не бяха свързани с него, както и с Института за модерна политика на бившия депутат от НДСВ, кандидат на БСП и неин партньор - Борислав Цеков. Голяма част от комитетите са от Видин.

Предстои ЦИК да разгледа новите заявки и да се произнесе по тяхната допустимост. Членът на медийната комисия Цветозар Томов обаче докладва нещо любопитно: че заявките за новите договори са пристигнали преди писмото на "Хаштаг", с което се уведомява комисията за "разтрогването" на старите заявки за договори. На това основание Томов предложи новите запитвания да не бъдат одобрени, но това не бе възприето от останалите членове на ЦИК.