Пренаселеността, трафикът, паркирането, сигурността, привлекателна туристическа дестинация-

Това бяха главните проблеми на София, които днес по БНТ обсъждаха кандидатите на всички 8 парламентарно представени партии. Те за първи път се събраха на дебат.

"В София живеят 1,3 милиона души и има 900 000 коли. Въпреки че бе построено метро, колите пу улицата останаха толкова, колкото бяха. Това значи, че хората не пожелаха да слязат от тях. Трябват много бързи инвестиции в градския транспорт", каза Георги Кадиев, който е кандидат на коалиция "Сердика", издигнат от АБВ.

Михаил Мирчев от БСП заяви, че негов приоритет ще бъде вътрешнокварталният транспорт в големите комплекси и близо до спирките на метрото. Той изтъкна, че софиянци не са получили и стотинка от синята и зелената зона за паркиране. Всички пари от тях отиват само в Центъра за градска мобилност.

Реформаторът Вили Лилков видя неефективността на градския транспорт заради факта, че има много гратисчии. Затова той обеща да въведе контрол на входа на превозните средства. Според него друг проблем е лошото проек тиране на кръстовищата. В тази дейност се мисли първо за колите. А трябва да бъде в следния ред: пешеходците, велосипедистите, градският транспорт, и чак накрая автомобилите.

Сигурността бе друг проблем. Не мина и без нападки на етническа основа.

"Нашите съграждани от т.нар. индоевропейски произход са създали нетърпима престъпност. Не може да се живее в квартали като "Абисиния" (така наричат "Христо Ботев") , "Баталова воденица" и други", заяви Ангел Джамбазки, кандидат на ВМРО-БНД.

Той не пропусна да нападне и ДПС. В самото начало на дебата той заяви, че се надява управлението на столицата да мине без хора от Движението, което обяви за противосконституционна партия.

Георги Кадиев бе категоричен, че не е видял нито един сигурен квартал. Липсвала му "живата" охрана в парковете.

"София рано или късно ще бъде управлявана от представител на "Атака", зарече се кандидатът на националистите Явор Нотев.

Вили Лилков се надява Реформаторският блок да стане фактор за формиране на мнозинство в Столичната община.

А Мария Календерска от "България без цензура" заяви, чеи иска да разчупи хегемонията на ГЕРБ в София.

Кметът Йорданка Фандъкова, която се бори за трети поред мандат от листата на ГЕРБ, говори по-малко и по.спокойно от съперниците си.

"През най-тежките години на криза успяхме да увеличим бюджета на София. Когато дойдох, инвестиционната програма бе за 70 милиона лева. Сега тя е за 700 милиона, и то главно с безвъзмездни пари от европейски средства", каза градоначалникът.

За нея най-голямата победа на изборите ще бъде активността на гражданите.