Изключението, което се прави за осигурителните прагове на заетите в сектор "Тютюнопроизводство", няма да бъде прието. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди началото на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), който се провежда в Мадрид, предаде БГНЕС.

Преди дни социалният министър Ивайло Калфин огласи, че осигурителните прагове на заетите с тютюнопроизводство няма да се вдигат заради спад на заетите в отрасъла. Но от Реформаторския блок веднага "заподозряха", че така се прави услуга на "Булгартабак холдинг".

Излиза, че Борисов не знаел за това предложение:

„Снощи съм се скарал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван. Защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел“, казва премиерът.

Борисов засегна и темата с мигрантите. Според него е притеснително, че в момента малка част от задържаните в България мигранти са бежанци от Сирия.

"На нашата граница задържаме преди всичко афганистанци, пакистанци, което няма нищо общо с войната в Сирия. Това ме притеснява повече. Това са все млади хора, които са били в Иран, в Ирак, на други места, и сега влизат организирано - само мъже. Така че сме много нащрек в тази област", заяви премиерът., подчертавайки, че "не се ли спре вътре войната и не се ли намерят решения за този свят, нищо добро не ни очаква".