Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще промени първончалното си предложение и ще внесе вариант, в който минималните осигурителни вноски във всички икономически дейности се увеличават с еднакъв размер - 7.5%. Това се казва в изявление на Калфин.

Преди дни социалният министър Ивайло Калфин огласи, че осигурителните прагове на заетите с тютюнопроизводство няма да се вдигат заради спад на заетите в отрасъла. Но от Реформаторския блок веднага "заподозряха", че така се прави услуга на "Булгартабак холдинг". Преди два месеца депутатът от ДПС Делян Пеевски призна, че е съсобственик в холдинга.

Малко след това лично премиерът Бойко Борисов заяви от Брюксел, че се е скарал на Калфин по този въпрос, защото така поема пасиви, за които изобщо не е знаел.

"Що се отнася до предполаганите съмнения за фаворизиране на добре известен политик, ще напомня, че АБВ беше създадено именно като реакция на подобни задкулисни маневри и в защита на прозрачността и равното прилагане на правилата. Това е мое дълбоко разбиране и нямам никакво намерение да се отклонявам от него".

Това казва още Калфин.

Минималните осигурителни прагове се определят ежегодно след преговори между работодатели и синдикати в 85 икономически дейности.