Руски бойни самолети са бомбардирали най-малко три болници в Северозападна Сирия от началото на интервенцията на 30 септември.

Това твърдят лекари и международни наблюдатели, цитирани от в. "Гардиън".

Последният инцидент станал само преди два дни, на 20 октомври. Ударена била болницата "Сармин" в провинция Идлиб. При атаката загинали 12 души. Поне трима от тях били медици. Според оцелели и очевидци клиниката била ударена в два последователни въздушни рейда рано следобед.

Същата болница била атакувана най-малко още 10 пъти по време на сирийския конфликт, избухнал през 2011 г., твърди директорът й д-р Мохамед Тенари. След последните удари тя вече не е в състояние да обслужва пациенти.

За 4 години и половина е имало 307 атаки срещу медицински учреждения в Сирия, твърдят от организацията "Лекари за човешки права". При тези нападения са загинали 670 медици.

Русия затвори небето над Северозападна Сирия, след като започна ударите на 30 септември. Особено интензивни за ударите на руските самолети край градовете Хама и Идлиб. Москва твърди, че удря цели на "Ислямска държава" (ИД). Според Запада обаче атаките са предимно срещу подкрепяни от САЩ и арабските страни от Персийския залив умерени бунтовнически групировки. А край Хама и Идлиб действат предимно такива организации.

Последният инцидент става само три седмици, след като американски самолети по погрешка бомбардираха болница на "Лекари без граници" в афганистанския град Кундуз. Тогава загинаха 22-ма души. 12 от жертвите бяха от медицинския персонал. САЩ бяха принудени да се извинят за трагедията.

През март в болницата Идлиб бяха лекувани стотици хора, пострадали от атака с хлорин, извършена от правителствените сили, които хвърлиха в района варели бомби.

Същевременно три дни вече властите в Москва не са дали нито потвърждение, нито са отрекли разпространеното от украинското разузнаване съобщение за гибелта на 26 руски пехотинци в Сирия. Тя се обсъжда в социалните мрежи, включително в страницата в мрежата "В контакте" на 810-а отделна бригада на морската пехота в Севастопол, откъдето се твърди, че са убитите. Нищо конкретно обаче няма.

Клуб Z отново се свърза с поделението в опит да изясни ситуацията.

"Не, това е друго поделение", отговори първо човек, представител се за дежурен офицер.

"Нямам такава инфомация", отвърна същият глас на въпроса верни ли са твърденията.

Разговарпяхме и с военното министерство в Москва. Оттам поискаха да изпратим писмено запитване, както и направихме. Втори ден обаче отговор няма въпреки обещанията, че ще го получим "в най-кратък срок".