Бившият британски премиер (1997-2007) Тони Блеър призна, че нахлуването в Ирак на американските войски и техните съюзници през 2003 г. е една от основните причини за появата на "Ислямска държава" (ИД).

"Мисля, че има известна истина. Разбира се, не може да се каже, че тези, които свалиха Саддам Хюсеин през 2003 г., не са отговорни за ситуацията през 2015 г.", каза той пред Си Ен Ен.

Лейбъристът също така се извини за грешките, допуснати по време на войната в Ирак.

"Извинявам се за това, че разузнавателните данни не бяха верни. Извинявам се също и за някои грешки в планирането и, разбира се, за нашите грешки в разбирането какво ще се случи след като сменим режима", заяви Блеър.

Той е първият събеседник на Си Ен Ен, който поема отговорност за войната, изтъкнаха от програмата.

Същевременно обаче Блеър изтъкна, че необходимостта от свалянето на Саддам никога не е предизвиквала никакви съмнения у него.

"Наричате свалянето му мое престъпления, макар че съвсем наскоро можехме да наблюдаваме как в Сирия загиват стотици хиляди хора. И стояхме и гледахме. Ние трябва да отговаряме за това, най-вече Европа. Нищо не предприехме", допълни бившият премиер на Обединеното гралство.

Съвсем наскоро Блеър се оказа в центъра на друг скандал, свързан с войната в Ирак. Тогава в. "Мейл он сънди" разкри, че още година преди нахлуването там той се договорил за съвместни действия с тогавашния президент на САЩ (2001-2009) Джордж Буш-младши. При това в продължение на цяла година след тази договорка Блеър в публичните си изказвания активно се застъпвал за търсене на дипломатически пътища за справяне с кризата.

За да оправдаят войната, САЩ и Великобритания се позоваха на съмнителни разузнавателни данни за хичически оръжия, разработвани от режима на Саддам Хюсеин.