Избирателната аквиност за референдума, свързан с електронното дистанционно гласуване, е 20,5%. Това съобщи Нова тв. От ЦИК все още не са дали официална информация. Говорителят на комисията Александър Андреев обясни пред Клуб Z, че тепърва се обобщават данните от всички градове.

Според социолози над 70% от участвалите в референдума са подкрепили електронното гласуване.

Преминаването на 20% активност означава, че първият праг за валидността на реферфендумите е преодолян. По закон референдумът е валиден, ако в него са участвали не по-малко от включилите се в последните парламентарни избори и ако повече от половината от тях са гласували с "да". Ако в референдума обаче се включат 20% от гражданите с избирателни права и повече от половината гласуват с "да", то предложението се внася в парламента и той би трябвало да се произнесе.

Рано сутринта имаше сигнали, че секционните комисии не дават на избирателите бюлетини за референдумите, освен ако те не си ги поискат изрично. Тези действия на СИК - волно или неволно - саботираха избирателната активност на референдума.

Оказа се, че пропуски има и в самите указания на ЦИК по проблема.

Малко по-късно днес от ЦИК излязоха с изрично решение, че СИК са длъжни да дават всички бюлетини на избирателите, включително тази за референдума.