До края на годината няма да успеем да задържим дефицита в рамките на 3 процента. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

"Последните дни на месец октомври показват, че и месец октомври ще приключи с минимално превишение на приходите над разходите, но няма да успеем да уплътним дефицита до края на годината", заяви Горанов.

Той отбеляза, че правителството е преценило, че е по-добре да създаде предпоставки европейските програми да могат да бъдат приключени за сметка на по-голямата дупка в бюсжета.

"Наблюдава се увеличаване на разходите и трансферите в държавния бюджет. Предлагаме дефицит в размер на 3,1% предвид заложения първоначален в размер на 3%. Това е най-консервативната прогноза - най-лошият сценарий", заяви Горанов.

Той посочи, че ревизираната цел за 2016 г. е в размер на 2% от БВП.

"През следващата година да се опитаме да се справим с дефицит от 2% в консолидираната фискална програма. Стъпката на консолидация, която се предлага за следващите две години е 1,4% дефицит от БВП и 1% от БВП дефицит за 2018 г.", каза още министърът на финансите.

По думите му прогнозата е приходите да нараснат до 33 млрд. лева през 2016 г. и до 36,27 млрд. лв. през 2018 г. Разходите щели да са 34,7 млрд. лв. за следващите две години, което означавало свиването им с 400 млн. лв.

"Наблюдава се тенденция за намаляване на разходите. Не мога да гарантирам, че всички структурни реформи ще се реализират с ефектите и успехите, които ми се иска да очаквам. Продължаваме да работим върху осигуряване на ефективността на разходите, тъй като при ограничен ресурс само чрез ефективност в разходите можем да увеличим ползите за обществото", заяви Горанов.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България обаче обявиха, че не подкрепят актуализацията на бюджета за 2015 г. Представителите на КРИБ изразиха мнение, че това поредният отказ от реформи.