Полският съд отхвърли молбата на САЩ за екстрадиция на режисьора Роман Полански по обвинение от 1977 г., че е правил секс с 13-годишно момиче, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

На заседание в Краков съдията Дариуш Мазур постанови, че предаването на Поланки ще бъде "ужасно незаконно" лишаване от свобода, и добави, че Калифорния едва ли има готовност да осигури хуманна среда за решетките на 83-годишния кинорежисьор, намеквайки за възрастта му.

Полански, който е гражданин на Франция и Полша, в момента снима в Полша филм за капитан Алфред Драйфус, обвинен от французите несправедливо за германски шпионин през 1894 г. Той е бил в Краков днес, но не е присъствал на заседанието, което е последната глава от 38-годишната трансатлантическа правна сага. 

През годините прокурари и съдии от Лос Анжелис настояваха Полански да се върне в САЩ, където да бъде съден. Но защитниците му твърдяха, че съдията на процеса, който вече е починал, и други участници в процеса, са нарушили правата му.

Все пак решението на Мазур не е окончателно и прокурорите могат да обжалват. В добавка, проамерикански настроеният Мариуш Блашчак от партията "Право и справедливост", която спечели изборите наскоро заяви, че подкрепя позицията на американската прокуратура.