Русия е предложила процес на конституционна реформа в Сирия с продължителност 18 месеца, който трябва да бъде последван от президентски избори, предаде Би Би Си.

Предварителният документ обаче не споменава дали Башар Асад трябва да остане на власт през този период. Споменава се само, че той няма да председателства процеса. Тази работа ще върши кандидат, приемлив за всички страни в преговорите.

Според предложението някои сирийски опозиционни групи трябва да вземат участие в разговорите за конфликта във Виена в събота. Русия подготвила предложение от 8 точки. Една от тях предвижда избраният с всенародно гласуване президент на Сирия да има функциите на главнокомандващ въоръжените сили и да контролира специалните служби и външната политика.

Всичко това трябва да бъде договорено между страните в сирийския конфликт на една конференция, организирана от ООН.

В документа се казва още, че сирийската опозиция, участваща в политическия процес, трябва да направи обединена делегация, и то още преди началото му. Опозицията трябва да приеме целта да не се допусне терористи да дойдат на власт в Сирия, както и за гарантиране на светския и демократичен характер на държавата.

Изтъкнато е обаче, че ако се постигне прекратяване на огъня в Сирия, това няма да важи за операциите срещу "Ислямска държава" (ИД) и други терористични групировки.

Противниците на Асад доста трудно ще се съгласят с руското предложение, коментира Ройтерс, като цитира западни дипломати.

Същевременно стана ясно, че американското командване на операциите в Сирия говори по два пъти на ден с руските си колеги, предаде АФП.

Това заяви във Вашингтон генералът от ВВС на САЩ Хърбърт Карлайл.

"Между двете командвания има пряка линия. Всички имат интерес да се поддържа сигурността на полетите. Никой не иска опасни или зле изтълкувани ситуации", каза той. 

Висшият военен обаче добави, ме руснаците и американците все пак не стигат дотам да се информират взаимно за дневните оперативни планове. 

 "Става дума за информация в реално време, за онова, което се случва в момента, за полетите, които с в ход", уточни Карлайл.

В петък 6 самолета Ф-15 ще пристигнат във военновъздушната база Инджирлик в Турция. Това ще даде възможност да се подобри наблюдението на сирийското въздушно пространство от американските военни, обясни генералът. Тези бойни самолети имат "фантастичен радар", който ще помогне на самолетите на коалицията начело със САЩ да спазват достатъчна дистанция от руските и сирийските самолети, продължи той.