ГЕРБ не подкрепя образователния министър Тодор Танев за новите учебни планове. Това стана ясно от изявление на шефа на комисията за образование Милена Дамянова.

Дамянова заяви, че учебните планове са изцяло от компетентността на министъра. Така тя коментира изявленията на Танев, че промените, които прави министерството, са заложени в промените на закона за предучилищното и училищното образование. Дамянова обаче изтъкна, че законът не определя предметите и стандартите на предметите, които да се учат в училище.

"От 1 до 12 клас това се определя единствено и само от Министерството на образованието и науката", заяви шефът на комисията.

Дамянова обаче отрече, да има конфликт с Танев. 

"Не мога да кажа, че има конфликт. Налага се това обяснение, защото се създават внушения в обществото, които смятам, че са некоректни. Няколко пъти се цитира законът, цитира се Народното събрание", обясни Дамянова.

Новите стандарти в учебния план предизвикаха обществено напрежение заради намаляването на часовете по чужди език в езиковите гимназии, премахването на обучението по история, география, биология и химия в последните две години от гимназията, намаляването на часовете за спорт, музика рисуване и т.н.