Купчините от цветя пред френското посолство в Москва продължаваше да расте с нсяка новоотдадена почит от руснаците към убитите при атентатите в Париж.

Но заедно със съчувствието Русия изразява и чувство за самооправдаване, дори злорадство, по повод събитията в Париж, което явно напомня за нарастващите различия в политическите възгледи и главните ценности между страната и нейните европейски съседи-

Руснаците от всички слоеве на обществото представят атентатите в Париж като политически и морален урок, потвърждаващ, че страната им е права, а Западът не е прав.

"Някой трябва да заведе дело в САЩ от името на жертвите на тероризма срещу американските правителствени и корпоративни институции и лица, преследвали безотговорни геополитически амбиции чрез подкрепа на ислямските екстремисти в Близкия изток", заявява Дмитрий Афанасиев, шеф на най-голямата руска юридическа кантора "Егоров, Пугински, Афанасиев и партньори".

"Тази политика на двойните стандарти, когато "добрите" или "умерените терористи" биват подкрепяни срещу "лоши" провителствя, отекна като рекошет по улиците на Париж", продължава той.

"Мнозина в Русия вярват, че без пряката и непряка помощ на САЩ и съюзниците им от Персийския залив много екстремистки групировки не биха могли да се развият толкова силно. Дали тази подкрепа е била умишлена или е резултат на поредица от небрежности - при всички случаи тя трябва да спре."

Руските политици също така побързаха да използват атентатите в Париж, за да дискредитират западния подход към кризата в Сирия. Алексей Пушков, шеф на Комисияга по външни отношения в Думата, заяви:

Западът трябва да премине от въображаема война срещу "Ислямска държава" (ИД) към истински военни действия в Ирак и Сирия. Необходимо е военно и политическо сътрудничество с Русия."

Много руски коментатори възприеха атаките като важен момент извън пределите на политиката. Коментар в съботния брой на прокремълския в "Известия" обвини за парижките атентати "оргията на толерантност" в Европа.

"Случилото се не е просто повод за скръб, а е и повод да се запитаме може ли Европа да живее така? Векът на толерантността, плурализма, безразличните възгледи за света и отказът от истината свършиха и е време да се върнем към стария морал", каза Всеволод Чаплин, висш представител на Руската православна църква.

Дългогодишната агресивна пропаганда в държавните медии, санкциите на САЩ и ЕС срещу Москва и подозренията на Запада срещу Русия за всичко - от военната й намеса в Сирия до корупцията в спорта, накараха голяма част от населението да повярва, че Русия се защитава срещу враждебния и морално изроден Запад.

Егор Холмогоров - коменнтатор националист, нападна френския президент Франсоа Оланд, че е потвърдил подкрепата си за свободата на словото след януарските атаки на ислямисти срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо".

"Оланд бе заинтересован единствено да попречи ва Марин льо Пен да натрупа политически точки и започна кампания на истерична толерантност "Аз съм Шарли", писа Холмогоров в коментар в събота.

Други коментатори използваха атентатите, за да подкрепят Льо Пен - лидерката на крайно десния Национален фронт, който иска да спре имиграцията и смята, че Франция е под ислямистка обсада.

"Ако на французите им е останала малко гордост, Малин льо Пен ще бъде следващият президент на Франция", написа в туитър Владимир Смирнов, журналист от всекидневника с голям тираж "Комсомолская правда".

Льо Пен е свързана с руските консерватори и е честа посетителка на Москва. За последно тя дойде през март, когато се срещна със Сергей Наришкин, шефа на Думата. Миналата година руска банка отпусна на партията на Льо Пен заем от 9 милиона евро.

Докато много руски водещи политици имат подобни на тези на Льо Пен възгледи за миграцията, руското общество е чувсттвително съм подигравките с религиозните чувства.

Макар мнозинството руснаци традиционно да считат себе си в културно отношение за европейци и много от тях като ехо повториха "Аз съм Шарли", мнозина смятат, че правото на сатириците на свободно изразяване трябва да бъде ограничено в полза на чувствата на вярващите.

Броятг на "Щарли Ебдо", в който катастрофата на руския самолет в Египет бе свързана с ИД, доведе до изблика на гневни коментари в руската блогосфера. Руските интернет потребители го отхвърлиха като подигравка с 224-мата убити а борда на самолета на "Метроджет", който се взриви над Синайския полуостров.

-----

* Авторката е германска журналистка, работеща за британския вестник "Файненшъл таймс", откъдето препечатваме статията.