Съдия Румяна Ченалова е сезирала европейски институции за нарушения и престъпления, които се извършват от хора на доста високи постове в държавата, включително и такива от съдебната власт. Това обяви тя на влизане в сградата на ДАНС, съобщи "Дневник".

Ченалова бе привикана там, за да бъде разпитана по ново повдигнато й обвинение, което още не е известно за какво е.

Съдийката пристигна заедно с брат си, който е неин защитник по този случай.

Ченалова бе призована в ДАНС в същия час - 15 ч., в който и етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) я покани да я изслуша във връзка с изтеклите записи на разговори между нея и бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, които сайтът "Биволъ" разпространи.

По отношение на въпросните записи Ченалова каза, че си спомня този разговор и фактите от него, както и "много други факти".

В четвъртък разбрах, че нещо се случва, обясни Ченалова по повод извикването ѝ в ДАНС. Тя разказа, че в петък е била на вилата си в Стара Загора, където й се обадил следовател, представил се като Стоян. Той ѝ обяснил, че е призована да бъде разпитана по ново досъдебно производство.

"Случващото се с мен е поради факта, че властите в България са известени за това, че съм сезирала европейските институции", е обяснението на Ченалова.

Тя обаче не посочи за какви престъпления говори и които точно институции има предвид.

"Дадено ми беше да разбера, че властите са известени за това мое действие. Не знам по какъв начин", посочи тя за сезирането.