Моленбеек, брюкселският квартал на издирваните парижки атентатори, се опита да покаже ново лице пред света, след като световните медии го обрисуваха като развъдник на джихадисти. Кметицата Франсоаз Скепманс, която е и депутатка от управляващите либерали, организира митинг с бдение на свещи за жертвите на терора в Париж и за религиозна и етническа толерантност, на което се събраха почти 2000 души.

Десетки граждани започнаха да пристигат на павирания площад пред районното кметство, който полицията е оградила с бариери. Мерките за сигурност са драконовски. 

Всеки присъстващ на митинга беше щателно претърсен, преди полицията да го допусне на площада пред районното кметство.

Кметицата на Моленбеек Франсоаз Скепманс (с микрофона) и депутатът от френското национално събрание Филип Кордери се обърнаха към множеството.

А хората от квартала издигнаха лозунги за мир.

Имигранти без документи за пребиваване използват всяка такава проява, за да привлекат внимание към проблема си. И сега не бе по-различно.

И все пак повечето от присъстващите знаеха за какво са се събрали. Като тези типични жителки на квартала, бдящи със свещ в ръка.

 

Смятаният за мозък на парижките атентати Абделхамид Абаауд (29 г.) е бивш жител на Моленбеек. Тук е роден и издирваният му съучастник Салах Абдеслам.

Силите за сигурност в Париж днес атакуваха апартамент в предградието Сен Дени, където арестуваха седмина и убиха поне един от предполагаеми терористи, свързани с атентаторите, които се бяха барикадирали там. Една от тях, жена, се взриви с жилетка с експлозиви. Властите казаха, че цел на операцията е бил Абаауд, но не уточниха дали той е между арестуваните и убитите. Доскоро се смяташе, че той е в Сирия и оттам ръководи терористични групи в Европа.

Къщата на семейството му на ул. „Авенир“ (бъдеще) днес беше заключена. Капакът на витрината на магазинчето на партера беше спуснат. Никой не отговори на позвъняванията и чукането на вратата.

Съседите и минувачите отбягваха да коментират. След като репортерът на Клуб Z чака близо час, към него се приближи мъж с каскет, шарено сако и тръба от пароструйка в ръка:

„Аз съм графът на Моленбеек. Махай се от моята улица. Иди да снимаш в Сирия. Остави ни на мира“, развика се той, размахвайки тръбата.

Сцената се разигра на около 400 метра от местния полицейски участък, който е на гърба на кметството. Преди три години мюсюлманска тълпа, гневна от закон забраняващ пълното забулване на жените, нападна този участък. Днес мерките за сигурност в района са засилени.

След атентатите в Париж полицейските акции и обиските в Моленбеек са почти всекидневие.

В 16-хилядната община, заселена главно с мароканци, има много джамии. Дълъг е списъкът на някогашните й жители, оставили трайна диря в историята на световния тероризъм. Тук са живели Карим Тузани и Касим Бакали, които през 2001 година убиха в Афганистан антиталибанския военен командир Ахмед Шах Масуд.

Адрес и семейство в Моленбеек е имал Хасан Eл Хаски, един от осъдените организатори на атентатите на мадридската гара „Аточа“ през март 2011 г.

Тук беше бастионът на лидера на забранената като терористична организация „Шариат за Белгия“ Фуад Белкасем, който излежава 12-годишна присъда за набиране на терористи и ислямистка пропаганда, издадена тази година.

В Моленбеек за кратко е живял и Мехди Немуш, атентаторът, който застреля четирима души в Музея на евреите в Брюксел през май 2014 г.